Idén a Kultkikötő 2020-as Jubileumi évadához érkeztünk, amit nagy örömünkre az elmúlt hónapok nehézségei ellenére is megtartanak. A 15. évad első hetében lép fel Szabó Balázs és Vecsei H. Miklós közös estjükkel Balatonszárszón, a Csukás Színházban.

A Szívárnyék: Pilinszky János két hangon című esttel a Vígszínház Junior Prima-díjas színművésze és a népszerű zenész tavaly a Zsámbéki Nyári Színház keretében mutatkozott be. Idén először ez a különleges produkció a Balaton-parton is felcsendül, amelyben felidézik Pilinszky János világát a zene és az irodalom találkozásával. Mindkét művész erősen kötődik a magyar költőhöz, és zenés találkozásukból egy egyedi hangvételű előadás születik. Ezen az estén összefűzik a hozzájuk közel álló a Pilinszky-verseket – hangban és dalban, énekben és gitárban. Finom szálakon kapcsolódik, néhol duetté is érik a szöveg; különleges csendekkel, és ha kell éles hangokkal „kényszerít magunkba fordulni”. Ez a különleges előadás költözik le a Balatonra július 4-én.

„Gyerekkoromtól kezdve minden nyarat a Balatonon töltöttem a családommal. Mindig is vágytam egy minőségi kultúrát hétről hétre közvetítő csapatra. A test pihen, a lélek töltődik, így kerek.” – Emlékezett vissza Vecsei H. Miklós a balatoni nyarakra. Nem először fordul meg a Kultkikötőnél, hiszen 2018-ban az Összpróba Ifjúsági Tábor egyik kurzusvezetője volt. „A Kultkikötőhöz tartozó Összpróba táborban rendezhettem Zoltán Áron barátommal egy kis előadást az ott táborozó gyerekekkel. Egy hét próbafolyamat után egy életreszóló katartikus élménnyel ajándékoztak meg minket és a nézőket.”

Vecsei H. Milkós a Szívárnyék: Pilinszky János két hangon című esten (fotó: jegy.hu)

Az előadásban partnere, Szabó Balázs hazánk egyik legnépszerűbb zenésze, aki emellett bábszínészként, rendezőként és zeneszerzőként is működött bábszínháznál, és természetesen a költészet világa sem idegen tőle. Legtöbbeknek azonban a Suhancos és a Szabó Balázs Bandája zenekarokból ismerősek egyedi dalai. „Szabó Balázzsal nagy élmény együtt játszani. Mindig boldog vagyok, amikor együtt utazunk vidéki helyszínek között és Pilinszky sorai között beszélhetjük át az életünket.” – mondta nekünk Vecsei H. Miklós. Nem Pilinszky az egyetlen, akinek költészete megszólította, a Mondjad, Atikám! című önálló estje József Attila lelkébe kalauzolja el a nézőket.

Mindig sok izgalmat tartogat egy új helyszín egy előadás során, nincs ez másképp a Kultkikötővel sem. „Nagy kihívás a nyaraló lelkeket elmélyíteni Pilinszky „alagsori” szavaihoz, de remélem az esti balatoni hangulat és a vírus miatti kultúrára vágyódás összehangol majd minket a közönséggel.”

Kiemelt kép: Vecsei H. Milkós és Szabó Balázs a Szívárnyék: Pilinszky János két hangon című esten (fotó: jegy.hu)