Jubileumi évadot köszönt idén a Kultkikötő, hiszen immár 15. éve várják a nézőket izgalmas és különleges előadásokkal, eseményekkel. Tavaly a Kultkikötő egyik legemlékezetesebb estéje Szarvas József Pustol a hó című színházi előadása volt, hiszen a viharos körülmények ellenére mind a színész, mind a nézők kitartottak, hogy egy felejthetetlen élménnyel legyenek gazdagabbak.

A Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes és kiváló művész Könnyű neked, Szarvas Józsi… címmel írt könyvet Bérczes Lászlóval. A 2018 nyarán megjelent életregény nyomán készítették el a Pustol a hó című színházi előadást, amelynek a Nemzeti Színház ad otthont. A Kultkikötőhez elsősorban személyes kötődése van a felesége, Tüü Zsófia révén, aki az első pillanattól fogva Nagy Viktor, a Kultkikötő igazgatója mellett volt a munkatársaként. „Nagyon sokat mesélt nekem arról, hogy milyen fantasztikusak voltak azok a bizonyos indító hősi idők. Mi Viktorral egyébként együtt játszottunk a kaposvári Csiky Gergely színházban. Innentől kezdve mi lehettem volna más, mint az egész munkának drukkere? Hiszen Viktor nemcsak kollégám, de a feleségem kedves munkatársa is.” – mesélte nekünk Szarvas József.

Szarvas József a Pustol a hó c. előadásban (fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Mint elmondta, nagy örömmel töltötte el, mikor tavaly meghívták játszani is, és akik ott voltak az előadáson tudják, hogy milyen hősiesre sikeredett. „Számomra óriási élmény volt, hogy mennyire értő, érző és lojális közönsége van a Kultkikötőnek. Ott Viktorék nagyon nagy munkát végezhettek, mert egy önéletrajzi előadással szemben – és én nem is nevezném magamat olyan trendi színésznek – igen nagy házzal fordult felém a közönség. Megtiszteltek engem azzal, hogy hatalmas szélviharban, szakadó esőben velem maradtak, amikor már sem villany, sem hang nem volt, én meg csak ordítottam a tartalmat, míg a nézők hűségesen kitartottak mellettem és csináltunk egymásnak egy nagy estét. Ordítva kérdeztem a közönséget, hogy folytassam-e, mire ők ordítva felelték, hogy igen. Én meg arra kértem őket, hogy jöjjenek közelebb, mert a hátsó sort már nem érem el, mire a lábam elé jöttek. Ezek után, hogy ne lehetnék a Kultkikötő nagy barátja?” – idézte fel a színész.

Bár a Pustol a hó a Nemzeti Színház színpadán is szerepel, Szarvas József ezt a darabot már sok helyre elvitte. „Ez egy személyes közlés, és éppen ezért minden helyszín abban az izgalomban tart, hogy az a közönség, ami ott összejön, vajon hogyan fogadja majd ezt a vallomást. Mindig más utat járunk be az előadás alatt. Míg én az estét egy személyes vallomásként élem meg, addig a nézők színházi előadásra készülnek. A kérdés az, hogy sikerül-e nekem aznap este is az a bravúr, hogy ez a kettő találkozzon és kiegyenlítődjön. Az ember először megfeledkezik arról, hogy önéletrajz, majd arról, hogy színház. Aztán elkezd azon tűnődni, hogy ez vajon velem is megtörténhetett-e volna, hisz én is jártam vidéken, én is laktam ilyen körülmények között… Így még inkább különleges élmény volt a Kultkikötő színpadán bokáig úszó vízben elmondani ezt a történetet, és közben nagyon jól éreztük magunkat.”

Szarvas József a Pustol a hó c. előadásban (fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Kiemelt kép: Szarvas József a Pustol a hó című előadásban (fotó: Eöri Szabó Zsolt)