Szerencsére a koronavírus-járvány sem tudott keresztbe tenni a Balaton-parti települések szabadtéri programsorozatának, így a biztonsági intézkedéseket betartva több helyszínen (Balatonföldváron, Balatonbogláron, Balatonfenyvesen, Badacsonytomajon és Balatonszárszón) is megtarthatóvá vált a 15. jubileumi évad. A kerek évfordulót megünnepelendő megkérdeztük több művésztől is, hogy miért fontos számukra a Kultkikötő, és közöttük van az ismert színész, Szabó Győző is, aki szinkron-, tévés és filmes szerepei mellett örömmel bukkan fel a színpadokon is.

A Thália Színház művésze már több alkalommal nyilatkozott róla, hogy kedves számára a nyári színházi miliő és szinte minden szabadtéri színházat végigjárt már Gyulától a szegedi Dóm térig, azonban mikor a Kultkikötőről kérdezzük és mesélni kezd, érződik a hangján, hogy mennyire fontos számára a hely: „Már maga a név is lenyűgöző és nagyon találó, hiszen a Balaton partjára – ahol általában a turizmus, a nyaralás és a strandolás hasít – nagyon szépen beilleszkedik ez a kulturális kikötő, ahová bármikor megérkezhetünk, ha igényes kultúrára vágyunk. Ezt kevés hely mondhatja el magáról. 15 éven keresztül zászlóshajója volt annak, hogy lehozzák és megadják az igényes szórakoztatást, az igényes színházi előadásokat a Balaton parton élőknek és az ide látogatóknak. Olyan kultúra ez, amire akkor is szüksége van az embernek, ha másra sem vágyik, csak nyaralásra.”

Rezes Judit és Szabó Győző a Loveshake-ben (Fotó: Horváth Judit)

Szabó Győző már több ízben is megörvendeztette a szabadtéri színház közönségét (érdemes kiemelni többek között a Gubás Gabival közös zenés estjét Ha lenne más is… avagy a Férfi és a Nő dalban címmel), akiket nem győz eléggé dicsérni: „Minden fellépés alatt azt éreztem, hogy akik idejönnek, őket már az eltelt évek alatt beoltották kulturális injekcióval. Emiatt is olyan vonzó hely, mert egy abszolút szakmai, értő, szórakozni vágyó és minőségi közösség tömörül ezen a placcon.” Ez is közrejátszik abban, hogy a színész lelkesen ecsetelte: megmagyarázhatatlanul jó a Kultkikötő aurája, remek érzés oda belépni, élmény ott játszani és magával ragadó az egész balatoni feeling.

Bár a feleségével, Rezes Judittal közös színházi duettje, a Loveshake: Az élet összeráz végül elmarad, azonban a színművész biztos benne, hogy a Kultkikötő idén is gazdag programkínálattal várja a látogatókat és – találó szavaival élve – ha kicsit le is térdeltette az országot a járvány, a Balaton-parti eseménysorozat igazi túlélő és az is marad. Ami pedig a jövőt illeti, Szabó Győző tömören, de mégis sokatmondóan összegezte a jókívánságait: „Még 15 vagy 30 évet kívánok a helynek.”

Kiemelt kép: Szabó Győző a Trainspottingban (Fotó: Zsigmond László)