A koronavírus miatt sokáig bizonytalan volt, hogy megrendezésre kerülhet-e idén is a Balaton-parti települések szabadtéri programsorozata, azonban a biztonsági intézkedéseket betartva több helyszínen (Balatonföldváron, Balatonbogláron, Balatonfenyvesen, Badacsonytomajon és Balatonszárszón) is megvalósulhat a 15. jubileumi évad. A kerek évforduló alkalmából több művészt is megkérdeztünk arról, hogy miért fontos számukra a Kultkikötő, és közöttük van a Jászai Mari-díjas színésznő, Gubás Gabi is, akit nem csak a darabok, de szinkronszerepei miatt is ismerhetnek a nézők.

A Thália Színház oszlopos tagja szerint ez egy olyan kulturális találkozóhely, amire nagy szüksége van az alkotóknak és a közönségnek egyaránt, az ő életében pedig különösen nagy jelentőséggel bír, hiszen itt debütálhatott tanárként. „Azért is a szívem csücske, mert azokat a gyöngyöket, amiket a korábbi tanítások és a másoktól kapott, illetve ellesett útravalók során felszedegettem, első kézből adhattam át azoknak a fiataloknak, akik színészként vagy valamilyen színházközeli hivatásban képzelik el az életüket. Igyekeztem továbbadni, hogy mik a buktatói és mik a szépségei a szakmának, a gyakorlatban is felkészíteni őket a mesterségre. Óriási élmény volt velük dolgozni.”

De a színésznő nem csupán oktatóként, előadóként is sokat köszönhet a Kultkikötőnek, hiszen gyermekeket és felnőtteket egyaránt megcéloz a darabjaival, koncertjeivel: „Rendkívül sok lehetőséget biztosított a saját projektjeimmel kapcsolatban, legyen szó akár a gyerekdarabjaimról, akár a magánestemről, amikkel ezen a fórumon is meg tudtam mutatni magam a nagyközönség előtt. Nem vagyok énekes színész, nem musical szakon végeztem, de szeretek énekelni és mindig meghatározó volt számomra a zene, ezáltal rájöttem, hogy úgy maradhat stabilan az életemben, ha saját zenekarom van. Így nagyon örültem neki, amikor a Szabad-e a tested este? című estemmel bemutatkozhattam itt, akárcsak a gyerekzenekarral, amivel többször is felléphettem már.”

Gubás Gabi a Teljes lényeddel című önálló estjén (Fotó: Irány Pécs!)

Gubás Gabi szerint a Kultkikötő az alkotók összhangja és a nagyfokú bizalom miatt is különleges: „Olyan kollégákkal dolgozhattam és dolgozhatok együtt, akikkel egy húron pendülünk, kimondatlanul is értjük egymást és pontosan tudjuk, hogy mit várnak el tőlünk a többiek, mit várhatunk el mi másoktól. Szinte szavak nélkül is tudunk mindent. Ez a fajta bizalom számomra is megadatott: például mikor Nagy Viktor (a Kultkikötő igazgatója – a szerk.), aki egy nagyon kedves kollégám volt Kaposváron, felkért, hogy tanítsam a táborozó fiatalokat, akkor kicsit megijedtem a feladattól, de aztán azt gondoltam, hogy ki kell érdemelnem a belém vetett bizalmat és így debütáltam tanárként.”

A sokoldalú színésznő már nagyon kíváncsi az idei ünnepi programokra és reméli, hogy a jövőben ő is hozzáteheti majd a magáét a Kultkikötő hírnevének öregbítéséhez, természetesen a saját darabjaival: „Nagyon szeretném elvinni az ottani közösségnek a Polcz Alaine életét feldolgozó darabot, a Teljes lényeddel című műsoromat, akárcsak a Sisit, mert a koronavírus miatt nagyon kevés helyre sikerült eljutnom velük, de ez még a jövő zenéje”. A 15. jubileumi évad viszont nem az, így az érdeklődők változatos előadásokra válthatnak jegyet július elejétől augusztus végéig. 

Kiemelt kép: Gubás Gabi (fotó: RTL Magyarország)