Idén a Kultkikötő 2020-as, jubileumi évadához érkeztünk, amit nagy örömünkre az elmúlt hónapok nehézségei ellenére is megtartanak. A jeles évforduló alkalmából Cseke Pétert, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatóját kértük meg egy kis múltidézésre.

A Kultkikötő egyik nagy és – talán mondhatni -, örök visszatérője, Cseke Péter, Jászai Mari-díjas színész, rendező, színházigazgató, egyetemi tanár, érdemes művész. Cseke Péter 1976-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Szinetár Miklós és Babarczy László osztályában. Közel 45 éves pályafutása alatt társulati tag volt a debreceni Csokonai Színházban, a Madách Színházban, a Nemzeti Színházban, 1992 és 2008 között pedig szabadúszóként dolgozott. 2008-ban megválasztották a Kecskeméti Katona József Színház igazgatójának, amelynek azóta is vezetője, jelenlegi megbízatása 2023. január 31-ig szól.

„A Kultkikötőt fontos nyári játszóhelynek tartom, és ennek nem titkoltan egyik oka Nagy Viktor, akit igen nagyra tartok és a szememben egyszerre kitűnő színész és kiváló ember. Számára igazi misszió volt, hogy Balatonbogláron egy valódi színjátszóhelyet hozzon létre, és ezt hosszú idő alatt, kitartó, kemény munkával el is érte.” – idézte fel a színész-rendező, majd azt is elárulta, miért is szereti annyira ezt a több héten át tartó színházi fesztivált: „Évről évre egyre színvonalasabb a műsor, ráadásul ilyenkor rengeteg kollégával találkozom, akikkel egyébként – évad közben – kevés alkalmam adódik összefutni. Sokan ilyenkor tudják csak megnézni a kecskeméti előadásokat, az pedig külön örömmel tölt el, hogy ilyen módon leküzdjük a távolság okozta akadályokat. Ráadásul a mi darabjaink mindig nagy sikerrel futottak, ez hatalmas boldogság számomra.”

A kecskeméti Katona József Színház igazgatója, Cseke Péter (fotó: valasz.hu)

Cseke Péter rendezései évek óta szerves részét képezik a Kultkikötő repertoárjának, többek között látható volt A testőr, a Csoportterápia, a Páratlan páros, vagy éppen a „páros másik tagját” játszó Szerednyey Bélával közösen színpadra állított Család ellen nincs orvosság. A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatójának azonban mégis egy olyan előadáshoz fűződik a legkellemesebb emléke, amelynek bemutatja igen kalandosra sikeredett: „2015 augusztusában Balatonföldváron a Balfék című Georges Feydeau-darabot játszottuk. Ez egy háromfelvonásos bohózat, és már az első szünet idején láttuk, hogy hatalmas vihar közeledik felénk. A közönség mindennek ellenére kitartott mellettünk, a második felvonást még le tudtuk játszani, de a következő szünetben végül megérkezett a zivatar, villámlással-mennydörgéssel. Már ott tartottunk, hogy lefújjuk a darabot, mégis először csak egy 20 perces kényszerszünetet rendeltünk el. A közönség azonban továbbra is roppant kitartó volt, a színpad mellett volt egy sátor, aminek a befogadóképessége jóval kisebb volt, mint a nézőtér, ennek ellenére mégis bezsúfolódott oda az a négy-ötszáz ember, és ott fejeztük be az előadást. Nem volt igazi színpad, sem díszlet, azonban a közönség roppant mód élvezte a játékot, a színészek pedig boldogan improvizáltak, elmondták a nézőknek, hogy itt most egy ajtónak kellene lennie, amin kopogtak volna, és így tovább. Az alapból vidám darab még több nevetést eredményezett így – és nem csak a nézőknek, hanem a színészeknek is. Ez egy olyan élmény, amire mindig örömmel emlékezem vissza.”

Cseke Péter (fotó: Gálos Mihály Samu)

Az országban egyre több helyen nyer teret magának a szabadtéri színház, a „kulturális fesztivál feeling”, Cseke szerint azonban a Kultkikötőnek – a fentebb említetteken túl – egészen különleges hangulata van, ami éppen a földrajzi adottságoknak köszönhető. „Mi repertoár színház vagyunk, vagyis nagyon sokat és sokfélét játszunk évad közben – átlagosan 400 előadást -, így nyárra mindenki kellőképpen elfárad. Azonban amikor egy ilyen szép helyen, ráadásul a Balaton mellett játszunk, az mindig plusz energiát ad a társulat számára. Talán a többiek nevében is mondhatom, hogy azt élvezzük legjobban, amikor duplázunk, így ott is tudunk aludni, de ha csak egyetlen este játszunk, akkor is már korán reggel lemegyünk, hogy tudjunk kicsit napozni, úszni a Balatonban. Sok szép szabadtéri színház van Magyarországon, de a Kultkikötő mindenképpen kiemelkedik, hiszen a magyar tenger mindenki szívében különleges helyet foglal el.”

Kiemelt kép: Cseke Péter (fotó: Népszava)