Még tavaly decemberben számoltunk be arról, hogy 2022 év elején, egészen pontosan január végén igencsak megéri dokumentumfilm rajongónak lenni. Ugyanis szám szerint nem kevesebb, mint nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (Budapest International Documentary Festival). Habár a szervezők arról már tavaly beszámoltak, hogy milyen jeligével, illetve milyen szlogennel (Bátor Filmek) indítják majd ezt az új fesztivált, a hivatalos programról eddig csak információmorzsákat lehetett tudni. A hangsúly jelen esetben az eddigen van, hiszen a minap elérhető vált a több városban és több moziban is vetítendő filmek hosszú listája.

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál hivatalos főoldalán két csoportban tudjuk megvizsgálni, hogy miket is tudunk megtekinteni idén. A Versenyfilmek kategóriáján belül az összes, finisbe bejutott alkotásról olvashatunk néhány fontosabb információt, valamint egy kisebb leírást is. A BIDF 2022 programjára kattintva pedig külön ki tudjuk listázni, hogy melyik nap, melyik városban (a főváros mellett Debrecen, Szolnok, Szeged, Szombathely, Veszprém, Zalaegerszeg, Pécs, Székesfehérvár, Eger és Győr) melyik filmet fogják vetíteni éppen az adott moziban. Érdemes tüzetesen is végigzongorázni a műsortárat, nehogy lemaradjunk valamelyik fontosabb alkotásról: például az egyik nagy esélyesnek tartott Tehénről, az animációs filmek kedvelőit megcélzó Menekülésről, vagy éppen olyan komoly és sokakat foglalkoztató témákról mesélő projektekről, mint az Isten hozott csecsenföldön, A Vörös falak foglyai, a Kitolt határok és A Pillangó álma. Persze lesznek megosztó témák is, mint a Putyin szemtanúi vagy éppen a Gorbacsov.mennyország, de a szabad kifejezés a művészet alapja. 

A 8. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál közel 50 filmet vonultat fel 5 szekcióban, 32 versenyfilmet láthatunk az esemény során mintegy 200 vetítésen keresztül. 

Kiemelt kép: Menekülés (Fotó: Euronews)