Az egyik leghíresebb és egyben legnagyobb magyar filmfesztivál, a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idén 18. alkalommal kerül megrendezésre szeptember 9. és 17. között. A versenyprogramban olyan külföldi alkotások kaptak helyet, mint két Cannes-i nagyágyú (Fiú a mennyből, Szent pók) vagy éppen Park Chan-wook (Oldboy, A szobalány) új filmje, A titokzatos nő

Mi azonban nem ezekre, hanem a fesztivál magyar versenyzőire fókuszálunk, a nagyjátékfilmek táborát például több honi premier is erősíti. Az egyik a Szakonyi Noémi Veronika által rendezett Hat hét, amelyben egy fiatal és profi asztaliteniszező (Román Katalin) teherbe esik, és úgy dönt, hogy kislányát örökbe adja egy régóta várakozó párnak (Balsai Móni, Mészáros András). A felhozatalt bővíti a Magasságok és mélységek is, amely Csoma Sándor rendezésében mesél a híres hegymászóról, Erőss Zsoltról (Trill Zsolt) az özvegyén, Sterczer Hildán (Pál Emőke) keresztül. A résztvevők a mozis bemutató előtt itt tekinthetik meg Tiszeker Dániel és Lévai Balázs nosztalgikus komédiáját, a Nyugati nyaralást is, amiben egy gógyis autószerelő (Mészáros Máté) szeretné elvinni a családját a Riviérára nyaralni, végül egy trükkel a Balatonnál próbálnak meg pihenni nyugati turistáknak kiadva magukat. 

A CineNewWave szekciónak köszönhetően számos kisfilm is levetítésre kerül, így – a teljesség igénye nélkül – ott lesz a Krisztik Csaba nevével fémjelzett Lesen, a Cserhalmi Györgyöt is felvonultató Akarsz-e játszani?, a Kurta Niké főszereplésével készült Hajszálrepedés, a Rainer-Micsinyei Nórával megvalósult Prága és a Nyugvó köd című kísérleti animációs film is. Nem hiányozhatnak magyar művek a CineDocs kategóriából sem, ennek keretében mutatkozik be a magyar szinkronról készült Magyar hangja… és az Oláh Kata rendezte Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes dokumentumfilmek is. A CineFest életműdíjasa idén a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas Molnár Piroska lesz.  

A CineFest filmjeiről és a további programokról a hivatalos honlapon találtok részletes tájékoztatást. 

Kiemelt kép: Nagy Ervin a Magyar hangja… című dokumentumfilmben (Fotó: Vertigo Média)