Idén Illés Alexa színművész kapta meg a Szendrő József-díjat a Pécsi Nemzeti Színházban. A rangos elismerést Lipics Zsolt, a teátrum igazgatója adta át a Valahol Európában című musical premierje előtti percekben.

A Szendrő József-díj a legendás direktorról és színművészről kapta a nevét, Máthé Erzsi, Szendrő első felesége és Lengyel György, a Pécsi Nemzeti Színház egykori igazgatója alapította 1991-ben a művész emlékére. Az alapszabályzat szerint a színészek titkos szavazással döntik el, hogy mely kollégájuk nyújtotta a legkiemelkedőbb színpadi teljesítményt az elmúlt évad során. Szavazásra azok jogosultak, akik legalább egy éve tagjai a színháznak, és azok nyerhetik el, aki legalább három éve a társulat színművészei.

Illés Alexát korábban olyan előadásokban láthatta a pécsi közönség, mint a Csókos asszony (Rica Maca), az Ármány és szerelem (Sophie), Az úrhatnám polgár (Nicole), az Oliver! (Mrs. Sowerberry), a Játék a kastélyban (Annie), A fizikusok (Monika Stettler), Az óra, amikor semmit nem tudtunk egymásról és A Montmartre-i ibolya (Ninon). Jelenleg az Ö.K.Ö.R., A tanítónő (Kántorkisasszony), A híd (Error) (Szebeni Szilvia), a Terror (Nelson, államügyésznő), valamint az Utánképzés ittas vezetőknek (Bogi, műkörmös) című darabokban játszik.

Kiemelt kép: Illés Alexa (Fotó: Körtvélyesi László)