Április 3. és 5. között ingyenesen lesz megtekinthető online formában a Magyar Állami Operaház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház közös produkciója, Az aranyműves boltja.

Az Erkel Színház „otthonául” szolgáló tér névadója komoly irodalmi munkák szerzője, és erősen kötődött a színház világához: a későbbi II. János Pál pápa egyetemi évei alatt irodalmi esteket szervezett, több színjátszó társulatnak tagja, vezetője volt. Az aranyműves boltja című 1960-as verses dialógusának középpontjában három pár áll, akik jegygyűrűért mennek a címbeli üzletbe. A filozofikus szöveg a párok történetének bemutatásán keresztül járja körül a szeretet és a házasság szentségének témáját. Az Opera előadásában a lengyel „drámaíró” mellé a Wojtyłával barátságot ápoló, mindig különleges hangzásvilágot létrehozó, a közelmúltban elhunyt kortárs lengyel zeneszerzőt, Krzysztof Pendereckit „hívták” társul, hogy művei kísérjék a prózai színészek játékát.

A három idősíkon játszódó mű egymásba fonódó monológokon keresztül adja ki három pár történetét, rajtuk keresztül beszél az emberi kapcsolatok sokféleségéről és változékonyságáról, a választás lehetőségéről, az összetartozás és a szeretet fontosságáról. A prózai szereplőket Tóth Ildikó, Gáspár Sándor, Kovács Tamás, Varga Gabriella és Ballér Bianka keltik életre, Karol Józef Wojtyła szövegeit Balássy Péter ültette át magyar nyelvre. A zenei vezető Dobszay Péter, a rendező-látványtervező Szikora János.

Az előadás 2021. április 3. 19 órától április 5. éjfélig az Operaház Facebook oldalán ingyenesen lesz elérhető.

Kiemelt kép: Tóth Ildikó Az aranyműves boltja felvételén (fotó: Nagy Attila/Magyar Állami Operaház)