Színes programokkal zárja az augusztust (és így a nyarat is) az Opera: koncertekkel, Menotti-operával és meseoperával is várják az érdeklődőket.

Augusztus 27-én, pénteken az idén első alkalommal megrendezésre kerülő Dunakanyar Operafesztivál nyitónapján Visegrádon, a királyi palota teraszán ad koncertet délután a Magyar Állami Operaház Gyermekkara, este pedig a Magyar Állami Operaház Zenekara és kamaraénekesei előadását élvezhetjük. Az esten fellép többek között Gál Erika, Kovácsházi István, Palerdi András, Sáfár Orsolya, valamint Szegedi Csaba, a zenekart Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli.

Augusztus 29-én, vasárnap 14 órától a – szintén első alkalommal megrendezésre kerülő – TE! Terézvárosi Fesztiválon Menotti A telefon című vígoperáját mutatják be Sáfár Orsolya, Erdős Attila és Csémy Balázs előadásában a Kodály köröndi Nagyszínpadon. Az Almási-Tóth András rendezte, szűk fél órás darabban az amerikai Ben lánykérésének útjába váratlan akadály gördül – bár kevésbé drámai módon, mint ahogyan lenni szokott (nem egyeztek bele a szülők, elszerették a menyasszonyt, esetleg a vőlegényt, haláleset történt, háború tört ki). Persze ne csodálkozzon az ember, ha élete párja történetesen telefonfüggő.

Jelenet a Leánder és Lenszirom című meseoperából (fotó: Magyar Állami Operaház)

Szintén Augusztus 29-én, 18 órától az Óbudai Danubia Zenekar ifjúsági fesztiválja, a Kalandra Fül! részeként a közelmúltban elhunyt kiváló zeneszerző, Tallér Zsófia Leánder és Lenszirom című meseoperájának félszcenírozott keresztmetszete lesz hallható az Eiffel Műhelyházban. A nagyjából egyórás műsorban fellép Sándor Csaba, Molnár Ágnes, Kiss Diána, Hábetler András, Meláth Andrea, valamint Rezsnyák Róbert, vezényel Hamar Zsolt, a rendező Aczél András.

Kiemelt kép: A telefon című vígopera egyik promociós fotója (fotó: Magyar Állami Operaház)