Idén ötödik alkalommal kerül megszervezésre a PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál, amely a Budapest Nemzetközi Könyvfesztivállal párhuzamosan, szeptember 27. és 30. között várja az olvasókat a Három Hollóban. Magyarországra érkezik többek között Janne Teller, Bergsveinn Birgisson, Gwenda Bond, Rébecca Dautremer, Mathias Énard és Nick Binge. 

A Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület és a Petőfi Kulturális Ügynökség ötödik alkalommal rendezi meg a PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivált. A világirodalmi fókuszú rendezvénysorozat célja, hogy bemutassa, miként képesek az eltérő nyelvek és kultúrák irodalmi alkotásai megjelenni egy másik ország, másik nemzet olvasmányélményei között. Szeptember 27. és 30. között több budapesti helyszínen, a Három Hollóban, a Millenárison és a Petőfi Irodalmi Múzeumban is több programmal készülnek a szervezők.

A hazánkba érkező szerzők között található többek között Janne Teller, a világhírű Semmi című regény írója, aki másodjára látogat Magyarországra, valamint Bergsveinn Birgisson, az egyik legnépszerűbb kortárs skandináv író, a Válasz Helga levelére szerzője, aki a tavasszal megrendezett PesText Nordicon betegség miatt nem tudott részt venni. Találkozhatunk még többek között Gwenda Bonddal, az első Stranger Things-regény, a Gyanakvó elmék alkotójával, valamint a Goncourt-díjas Mathias Énarddal (Mesélj nekik csatákról, királyokról és elefántokról).

Nicholas Binge (Fotó: nicholasbinge.com)

Izgalmas vendégnek ígérkezik a sci-fi műfaját képviselő Nicholas Binge az Egyesült Királyságból, akinek Felemelkedés című regénye az Ünnepi Könyvhétre jelent meg az Agave Könyvek gondozásában (alig egy hónappal az eredeti kiadást követően), valamint az olasz Giulia Caminito, A tó vize sohasem édes szerzője. Az eredeti tervek szerint az idei díszvendég a világhírű olasz Alessandro Baricco lett volna, aki azonban magánéleti okokból kénytelen volt lemondani budapesti utazását.

A PesText nagy figyelmet fordít az irodalomhoz kapcsolódó társművészetekre, idén is lesznek illusztrációs workshopok és könyvillusztrációkat bemutató kiállítás. Az esemény vendége lesz Rébecca Dautremer, a kortárs francia gyerekirodalom és könyvillusztráció legismertebb alakja. A szervezők idén is együttműködnek a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivállal, a közös programokra napközben a Millenárison kerül sor, a fesztivál kapuzárása után pedig a Három Hollóban folytatódnak. A PesText összes programja ingyenes, de némelyik regisztrációhoz kötött.

Kiemelt kép: Janne Teller (Fotó: Morten Holtum)