Június 23. és 26. között ismét megrendezésre kerül a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó Nagymaroson. A hagyományoknak megfelelően idén is izgalmas kortárs produkciókat mutatnak be a visegrádi négyek országainak színházi életéből.

Június 23-án a Nemzeti Színház Fodrásznő című előadása nyitja a fesztivált. A kortárs orosz alkotó, Viktor Rizsakov rendezte darab a boldogság után vágyódó nő sorsának egyetemes problémáit fogalmazza meg Szűcs Nellivel a főszerepben. Másnap a nyitrai Andreja Bagara Színház társulata érkezik Örkény István egyperces novelláin alapuló A remény hal meg utoljára című előadásukkal, Peter Oszlík rendezésében. A groteszk humorral átitatott darab emlékezteti nézőjét arra, hogy válságos időkben, amikor könnyű elveszíteni a reményt és az örömet, érdemes egy másik szemszögből, humorral és könnyedén szemlélni a nehéz élethelyzeteket. Június 25-én a nagymarosi Duna-partra is elhozza a cseh Moravské Divadlo Olomouc színház egy még most készülő gálaprodukcióját. A Modern Ballett Gala különlegessége, hogy Petőfi Sándor alakját is megidézi, a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. A zárónapon mutatja be a lengyel Song of the Goat Theater Shakespeare egyik legvéresebb és legerőszakosabb tragédiája, a Titus Andronicus által inspirált Andronicus-Synecdoche című előadását. A performance-szerű feldolgozás olyan univerzális kérdésekre reflektál, mint a bosszúból fakadó kegyetlenség vagy a moralitás különböző problémái.

A színházi élmény jövőjét, a VR technikán alapuló színházi előadást is kipróbálhatják a fesztiválozók, emellett minden nap utcaszínházi produkciók fogják színesíteni a programokat. A fesztivál szervezőinek célja, hogy minél többen részt vegyenek a színházi programokon, ezért a jegyet váltó nézőket az előadás megtekintése után megajándékozzák egy aznapra szóló fesztiválbelépővel. Idén többek között a Morcheeba, a Tankcsapda, a Hallott Pénz, az Irie Maffia, a Vad Fruttik és a Hiperkarma koncertjeire is bulizhatunk a VéNégy Fesztiválon.

Kiemelt kép: Trill Zsolt, Szűcs Nelli, Kristán Attila és Tóth László a Fodrásznő című előadásban (Fotó: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)