Dupla aukcióval ünnepli 25 éves fennállását a Virág Judit Galéria: május 31-én klasszikus műveket, június 1-jén pedig kortárs alkotásokat bocsátanak árverésre a Budapest Kongresszusi Központban.

A Virág Judit Galéria idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Virág Judit galériavezető Törő Istvánnal közösen 1997. május 31-én nyitotta meg 40 négyzetméteres galériáját a Falk Miksa utca 13. szám alatt, Mű-Terem Galéria néven. Egy évvel később rendezték első aukciójukat, amelyen rögtön hazai rekord született: Rippl-Rónai József Zorka kék gyűrűvel című képe 21 millió forintért kelt el, és ezzel berobbantak a magyar műtárgypiacra. 2001-ben a galéria átköltözött a jelenlegi helyére, a Falk Miksa utca 30. szám alá. 2011-ben nyugati mintára vezették be a becsértékes aukciót. Rá egy évre ismét aukciós rekord született: Csontváry Kosztka Tivadar Traui látképe 240 millió forintért kelt el. Később elsőként rendeztek tematikus Zsolnay-aukciót, és 2019-ben indították útjára az első kortárs műveket felvonultató árverést. A világjárvány éveit a fejlesztésre használták, a kiállítótér kibővült, így jelenleg már mintegy 1000 négyzetméteren működik a galéria. 2021 decemberében újabb aukciós csúcs jött: Csontváry Rejtélyes szigete máig a legmagasabb magyar árat, 460 millió forintot ért el. 

A május 31-i klasszikus műveket felvonultató jubileumi aukción olyan festményeket árvereznek el, amelyeket a nagyközönség eddig nem láthatott és hosszú idő után kerültek vissza Magyarországra. Ilyen például Rippl-Rónai József Enteriőr című, nagyméretű olajképe, amely egy vajdasági kollekcióból került elő. Az eredeti tulajdonos Engelmann Zsigmond, népszerű korabeli gyűjtő magától a festőtől vásárolhatta meg a festményt az 1900-as évek elején. A képen Rippl-Rónai betekintést nyújt hétköznapi életébe, megjelennek rajta elmaradhatatlan szereplői, felesége, Lazarine és Piacsek bácsi, mellettük a kor ünnepelt színésznője, Márkus Emília látható, aki akkoriban a kaposvári színházban vendégszerepelt és Rippl-Rónai meghívta őt otthonába. A festmény kikiáltási ára 120 millió forint, becsértéke 200-300 millió forint között van.

Vaszar János: Dunakorzó Budapesten (1926) – részlet (Fotó: Virág Judit Galéria)

A remekművek sorában a második Vaszary János Dunakorzó Budapesten című képe, amely eddig teljesen ismeretlen volt, egyetlen kiállításon, 1929-ben Nürnbergben láthatta a közönség, majd eltűnt. A kép a Duna-korzóról készült ciklus, a városi festészet egyik legszebb példánya, amelynek kikiáltási ára 65 millió forint, becsértéke pedig 120-180 millió. A harmadik festmény Kádár Béla Fiatalok című alkotása, amely mintegy 110 év lappangás után került vissza az Egyesült Államokból, ahol végig egy család tulajdonában volt. A kép 1928-ban szerepelt New Yorkban a Brooklyn Múzeum kiállításán, amelyen a festő is személyesen részt vett. A klasszikus árverésen a három remekmű mellett Czigány Dezső, Tihanyi Lajos, Scheiber Hugó és Mednyánszky László alkotásait kínálják az érdeklődőknek, de ritka és értékes Zsolnay-csillár is szerepel a tételek között 1904-ből.

A június 1-i kortárs aukción többek között Lakner László, Keserü Ilona, Birkás Ákos és Maurer Dóra műveire lehet licitálni. Az aukciós kiállítások május 16. és 30. között tekinthetők meg a Virág Judit Galériában.

Kiemelt kép: Rippl-Rónai József: Enteriőr (1904) – részet (Fotó: Virág Judit Galéria)