A Müpa a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében igazi zenei élménnyel várja a közönséget június 28-án, amely során Vivaldi, Purcell és Händel varázslatos művei, a 18. század legszebb áriái hangzanak el. Baráth Emőke, „az évad művésze” címmel kitüntetett lírai szoprán és a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációja, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekar tolmácsolásában.

Baráth Emőke egy évtizede meghatározó eleme a klasszikus zenei életnek és manapság már igazi különlegességnek számít, ha a nemzetközi hangversenytermek mellett itthon is szeretné meghallgatni az ember. Pályájának első nagy sikere között volt az innsbrucki nemzetközi barokk énekverseny 2011-ben, amelyen nemcsak az első helyezést, de a közönségdíjat is elnyerte. 2013-ban az aix-en-provence-i fesztiválon már olyan művészekkel dolgozhatott együtt, mint mint Marc Minkowski, William Christie, Emmanuelle Haïm, Diego Fasolis, Fischer Ádám, Jonathan Cohen vagy Ottavio Dantone. Azóta a világ is felfedezte magának és olyan rangos operaházaknak és fesztiváloknak szólista vendége, mint a Carnegie Hall, a Musikverein, a barcelonai Palau de la Música, a tokiói Suntory Hall, a Sala São Paulo vagy az Opéra Royal de Versailles. 2022-ben szólólemezzel rukkolt elő Dualità címmel, amivel a zeneirodalom leghíresebb női és „nadrágszerepeinek” felvonultatásával szerette volna a szoprán hang végtelen sokszínűségét bemutatni.

A június 28-i koncerten és az énekesnő életében egyaránt kiemelt szerepet kap Händel zenéje. A mai napig gyakran játszott komponistáról Baráth egy alkalommal így nyilatkozott: „olyan zeneszerző, aki a mai napig fel tudja robbantani a koncerttermeket, mert elképesztően hat a 21. század emberére is”. A 18. századi barokk zene egyik legnagyobb alakja „kitűnően értett az énekhanghoz, tudta, mi nehéz, mit tesz lehetővé a gyakorlat, milyen adottságokra támaszkodhat. Nem az asztalfióknak komponált, minden bizonnyal hallgatott az énekesekre, akikkel dolgozott, és az ő igényeiknek megfelelően alakított a kottán, ha kellett.” Az est folyamán elhangzik a Gyönyör áriája a zeneszerző legelső, Az Idő és az Igazság diadala című oratóriumából, illetve két olyan ikonikus operájának a részlete is, mint az Aetius és a Julius Caesar Egyiptomban.

Tovább fokozva az est barokk hangulatát, igazi hangversenyélményre számíthat a közönség, az 1989-ben alakult olasz zenekar, a többszörös Grammy-jelölt Europa Galante partnereként lép színpadra Baráth Emőke. Az együttest azért hívta életre Fabio Biondi, hogy a historikus zene korhű tolmácsolója legyen. A formáció különlegessége, hogy kizárólag autentikus hangszereken szólalnak meg és a leghíresebb olasz barokk zenék játszása mellett az 1700-as évek elfeledett vagy rejtett kincseinek felfedezésén tevékenykedik. Első lemezük is nagy népszerűségnek örvendett, amely Antonio Vivaldi versenyműveit tartalmazta, de az igazi áttörést A négy évszak forradalmi, mára már mitikus státuszt szerző interpretációja jelentette. A világhírű alkotás teljes egészében hallható lesz június 28-án Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Kiemelt kép: Baráth Emőke (Fotó: Csibi Szilvia / Müpa)