Fiatal tehetségek és befutott művészek várják a hallgatóságot az új év első felében a Zeneakadémián, ahol az előző években is felfedezhető formációk mellett újdonságokkal is találkozhatnak a nézők.

Január elsején ismét az Újévi nyitánnyal nyit az intézmény, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával közösen lép színpadra a Zeneakadémia három fiatal szólistája, az esten pedig Oliver von Dohnányi vezényel többek között Mozart, Liszt, Erkel, Dvorák, Csajkovszkij, Ravel és Dohnányi műveket. A január 7-ére kitűzött Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál nyitókoncertje az egy évszázada született Ligeti György tiszteletére szól majd, ugyanezen a napon délelőtt pedig gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket, hogy a mai zenei világba kalauzolják el a kicsiket.

Január 15-én az Operavizsga csendül fel, amelyen Verdi Traviatájából hangzanak el részletek, illetve Leona címmel a Zeneakadémia zeneszerző növendékei által komponált előadást tekinthetik meg a nézők, 28-án a Binder Quartet, 29-én Magyar Valentin zongorista és a Korossy Quartet lesz hallható, míg 30-án Korcsolán Orsolya hegedűművész doktori zárókoncertje várja a közönséget, Farkas Gábor zongoraművész és az UMZE Kamaraegyüttes közreműködésével.

A Nemzeti Ifjúsági Zenekar, amely a Zeneakadémia hallgatóinak szimfonikus zenekara, február 12-én Eötvös Péter, május 18-án Varga Gilbert világhírű karmesterek vezényletével lépnek színpadra. Március 25-én pedig az intézmény vonószenekara, Bartók születésének évfordulóján Rolla János, majd április 21-én Kelemen Barnabás hegedűművész irányításával ad koncertet.

Továbbá Pálúr János orgonaestje március 8-án, Varga Oszkár hegedűművész, Varga István csellóművész és Csalog Gábor zongoraművész-zeneszerző kamarakoncertje Schumann, Sosztakovics, Schnittke és Csalog Gábor kompozícióival 10-én várja a közönséget.

A Zeneakadémia kiemelte, hogy a program, reményeik szerint tovább fog még bővülni erre az időszakra, de a tavaszra tervezett előadásokra már kaphatóak a jegyek. A jegyekről, illetve a kedvezményekről a Zeneakadémia honlapján tájékozódhatnak.

Kiemelt kép: Újévi nyitány 2022 január 1-én (Fotó: Fazekas István)