Szeptember 1-jén debütál a Jurányiban az Euripidész, Franz Grillparzer, Jean Anouilh művei nyomán készülő Medea gyermekei című előadás, amelyben a címszerepet Pető Kata játssza. A Hegymegi Máté rendezésében megvalósuló produkcióban ifj. Vidnyánszky Attila alakítja Iászont.

„Medea és Iászon, két fiukkal Korinthosz falai előtt várnak. A fal előtt, ami mögött talán egy nap számukra is lehet otthon. Ha nincs, akkor tovább kell menni, és folytatódik az a több éves menekülés, amely valahogy sehogy sem akar véget érni. Amelynek valami távoli, homályos kezdőpontján Iászont Kolkhiszba küldte nagybátyja, hogy megszerezze az Aranygyapjút, azt remélve, hogy a barbár földön, a vad Kaukázusban, vagy akár útközben, de meghal. Kolkhiszban azonban találkozott Medeával, akivel egymásba szerettek, és az Aranygyapjúval együtt őt is megszöktette a barbár földről. Ez az út tele van titkokkal, cinkos hallgatással, halállal, hazugságokkal, amelyek által egyre messzebbre kerül egymástól a két ember. Iászon ismeretsége révén oltalmat remél Kreontól, Kreon fél Medeától, akit gyilkosnak tart, Medea nem akar semmit, csak Iászont, ahogy annak idején. Esik az eső, a fal mögött ünnepelnek, a sátor ázik, és a határon lézengő kóbor kutyák lassan megszokják a jelenlétüket” – olvasható az előadás színlapján.

A projekt kiindulópontja nem egy Medea dráma, hanem Medea mitológiai alakja maga: a különböző századokban született szövegek eltérő stílusban, világban fogalmazódtak úgy, hogy a három felsorolt szerző mindegyike más-más fókuszt, dramaturgiát keresett a címszereplő köré szövődő történetben. Euripidész drámájában a történet tiszta, világos. Az osztrák író és költő, Franz Grillparzer trilógiájában, melynek alapvető szervező eleme az Aranygyapjú, és a körülötte kibontakozó egyre nagyobb zűrzavar, a motivációk, viszonyok bonyolultak és fedettek. Jean Anouilh művében az idegenség, esendőség és a magárahagyatottság kerülnek a fókuszba. A Narratíva Kollektíva előadásának főbb motívumai tehát a hétköznapokban folyamatosan jelenlévő kérdésekre reflektálnak majd.

A Medea gyermekei című darabban színpadra lép Pető Kata és ifj. Vidnyánszky Attila mellett Molnár András, Lukács Ádám, Barna Lilla, Hajduk Károly és Kárpáti Pál. A Hegymegi Máté vezette alkotócsapat tagja továbbá Balázs Júlia (dramaturg), Fekete Anna (díszlettervező), Urbán Kristóf (zeneszerző) és Pető Kata jelmeztervezőként is.

Kiemelt kép: Ifj. Vidnyánszky Attila (Fotó: Emmer László)