Március 18-án újabb két kötettel bővült a POKET kínálata. Az ifjúsági sorozat Romhányi József Szamárfül című mesevers válogatásával folytatódott, míg a szépirodalmi szekció ezúttal egy drámával egészült ki, méghozzá Ivan Viripajev Részegek című alkotásával, melynek a Junior Príma-díjas Ifj. Vidnyánszky Attila lett a nagykövete.

Ivan Viripajev orosz származású drámaíró, színész, film- és színházi rendező, forgatókönyvíró, a kortárs drámairodalom egyik legkiemelkedőbb alakja. A színházi élet mára már kultikussá vált szerzője 1995-ben végzett az Irkutszki Színházi Főiskolán, majd egy évadot a Magadáni Színházban, két évadot pedig a Kamcsatkai Dráma- és Komédiaszínházban töltött színészként. Ezt követően kezdte meg tanulmányait a moszkvai Scsukin Felsőfokú Színházi Iskola drámaszínházi rendező szakán, majd 1998-ban megalapította a „Játéktér” Stúdiószínházat szülővárosában, Irkutszkban. Viripajev az „Oxigén” (Kiszlorod) című drámájával robbant be igazán a színházi világba, melyet 2009-ben meg is filmesítettek. 2005-ben alkotótársával, Viktor Rizsakov rendezővel elindították saját művészeti mozgalmukat, amely stílusosan az „Oxigén” nevet viseli, és amely a kortárs orosz dráma egyik legfontosabb műhelyévé vált az elmúlt évtizedek során. Egyedi hangvételű, posztdramatikus műveit az egész világon, számtalan ország színpadain játsszák nagy sikerrel.

POKET zsebkönyvek a hétköznapokban (Fotó: POKET Instagram)

Az Arany Maszk-díjas drámaíró Részegek című színdarabja a mai ember és az európai civilizáció alapproblémáira kérdez rá. Mindarról a racionálisnak, józannak és toleránsnak hitt életformáról beszél, ami valójában az ember létének, a szeretetnek és a hitnek a pusztulásához vezet. Erről a témáról azonban csak néhány az alkoholtól mámorban égő, megkeseredett ember képes őszintén vallani, akik arra a kérdésre próbálnak választ találni, hogy kiüresedett, józannak tűnő világunkban van-e még helye az őszinteségnek és lehet-e valódi szeretetet találni? Az elgondolkodtató előadást Magyarországon a Nemzeti Színház is bemutatta 2016-ban, melyben Ifj. Vidnyánszky Attila is szerepelt, aki a kötet nagyköveteként a következőképpen nyilatkozott a mű kapcsán:

Én a legszabadabbnak akkor érzem magam, mikor meg van nekem mondva, mit mondjak és merre menjek. Ha lehetséges volna, nem jönnék ki az esti előadásról soha. Nem esik szét, nem hull darabokra, két óráig ura vagyok a jelenemnek. Ez komoly fejtörést okoz, mivel a színháznak semmi köze nincs a szabadsághoz, mégis épp azt jelenti nekem. (…) El kell viselni a kinti valóságot, a benti magányt és legfőképpen tanulni kell tűrni, várni a józanodást mikor megváltozik a tér, csökken a gravitáció, sikerül felemelni a fejünket, meglátni azt a valamit. Vagy valakit. Az a valaki, ő, nekem épp, hogy nem szabadságot ad, hanem minden felülíró irányt. Fájdalmas, gyönyörű érzés mikor az ember meglátja azt a valakit, akit végig néznie kellett volna. A kérdés, képesek vagyunk e földre esni, tűrni és várni rá. Nekem ezt jelenti a Részegek, még akkor is, ha azt a valakit most épp nem látom.”

A két vadonatúj kötet megjelenésének alkalmából március 24-én este 20 órától Vecsei H. Miklós élőben jelentkezik be a Facebookon, hogy beszéljen a POKET 2021-es terveiről, és a három legújabb címről, a poketközösségekről, valamint, hogy a követők kérdéseitekre is válaszoljon. Részletek a POKET hivatalos Facebook oldalán olvashatók.

Kiemelt kép: Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila (Fotó: momkult.hu)