Ma ünnepli 30. születésnapját ifj. Vidnyánszky Attila, színész, rendező.

A beregszászi születésű ifj. Vidnyánszky Attila 1993. szeptember 13-án látta meg a napvilágot. 2015-ben szerzett oklevelet Marton László, Hegedűs D. Géza és Forgács Péter osztályában a Színház- és Filmművészeti Egyetem színművész szakán, a színikritikusok még ebben az évben a legígéretesebb pályakezdőnek választották. Lehengerlő tehetségével már egyetemistaként felhívta magára mind a szakma, mind a közönség figyelmét. Szakmai gyakorlatát a Nemzeti Színházban és a Vígszínházban töltötte, közben több rendezését is bemutatták az Ódry Színpadon. 2014-ben megkapta a Gundel Művészeti Díjat, 2016-ban Junior Príma-díjas lett. Az egyetem elvégzése után szabadúszóként dolgozott, szerepei mellett rendezett többek között a Budaörsi Latinovits Színházban, a Radnóti Színházban és a Debreceni Csokonai Színházban. Több rendezése is szerepelt a Gyulai Várszínházban és a Nemzeti Színház repertoárjában. Erős közösségformáló szerepét mutatja, hogy egyik alapítója a Sztalker Csoportnak.

2017-ben a Vígszínház társulatához szerződött, ahol olyan előadásokban volt látható, mint a Hamlet, A diktátor, a Háború és béke, a Mágnás Miska, a II. Richárd, A nyugat császára és A kastély. Az egyetemen induló, majd szabadúszóként kibontakozó, különleges formanyelvű és felfogású rendezései a teátrum repertoárját olyan előadásokkal gazdagították, mint például a Kinek az ég alatt már senkije sincsenA félkegyelmű, a Liliom vagy A nagy Gatsby. Egyedi hangú és világú rendező, aki a színházban rejlő lehetőségeket, új utakat, a színészi játékban és a közönséggel való kapcsolatteremtésben lévő különlegességeket keresi nyughatatlanul.

Ifj. Vidnyánszky Attila A diktátor című előadásban (Fotó: Várady Nikolett)

Színművészként különleges színpadi jelenléte átütő erővel ragadja magával a közönséget, legyen szó akár komikus akár tragikus szerepekről. A Vígszínház és a Pesti Színház színpada mellett olyan kisebb terekben is hitelesen szólal meg, mint például a Stúdió K színház, ahol a Nero címszerepét játssza. Lehengerlő tehetsége már az egyetemi előadásokban megmutatkozott, a Diótörő, a Hamlet vagy akár a Három Nővér Gyakorlatok során. 2014-ben a Pesti Színházban játszotta osztályával a Vízkereszt, vagy amit akartok című előadást, majd a Nemzeti Színházban folytatta fontos szerepeinek sorát olyan előadásokban, mint például az Éjjeli menedékhely, a Körhinta vagy a Részegek. Legutóbb a Jurányi Házban, a Narratíva – FÜGE közös produkciójában, a Medea gyermekeiben mutatkozott be.

Színházi munkássága mellett több filmben, sorozatban is játszott, így például a Veszettekben, az Aranyéletben és a Vándorszínészekben.

Kiemelt kép: Ifj. Vidnyánszky Attila (Fotó: Emmer László)