Augusztus 13. és 22. között rendezik meg a 30. Zempléni Fesztivált. A rendezvénynek Tokaj-Hegyalja és a Zempléni térség (többek között Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj) szabadtéri helyszínei és impozáns műemlékei adnak otthont. Turjányi Miklós, a fesztivál igazgatója elmondta, hogy idén is sokszínű repertoárral készülnek, több mint 70 kulturális programmal várják a fesztiválozókat. Beszélt arról is, hogy a teljes jegybevétel 50 százalékát felajánlják a térség koraszülöttmentésére.

A 30. születésnap mindenki számára jelentős fordulópont. A Zempléni Fesztivál is méltó ünneplésre készül gyönyörű környezetben számos, izgalmas programmal. 10 nap alatt öt művészeti ág képviselteti magát, komolyzenei és dzsesszkoncertek, táncprodukciók, színházi előadások, irodalmi programok és kiállítások is lesznek.

A jubileumi rendezvénysorozatot a hagyományos nyitóhangversenyen fellépő Budafoki Dohnányi Zenekar teszi különlegessé. A fesztivál három legnagyobb attrakciójának helyszíne a Tokaji Fesztiválkatlan.  Ezek közül az első az idén 70 éves Magyar Állami Népi Együttes 20 éves Naplegenda című előadása lesz. A 21. századi táncszínházi előadás a Nap kultuszról, a Nap életünkben betöltött szerepéről mesél, a darab erre az alkalomra készített jubileumi verzióját adják elő az együttes táncosai. Ezt a Monarchia Operett társaság produkciója követi: Huszka Jenő és Szilágyi László Sissi királynő és Gróf Andrássy Gyula rejtélyes szerelmi viszonyát álmodták a színpadra, Sissi, a magyar királynő (Erzsébet) címmel. Az utolsó nagy előadásra augusztus 21-én kerül sor, Leonard Bernstein West Side Story szvitje illetve Carl Orff Carmina Burana című népszerű, vizuális effektekkel kiegészített kórusműve lesz hallható, ami így szemet (is) kápráztató előadásnak ígérkezik. A produkciókban közreműködik a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a Budafoki Dohnányi Zenekar.

A Tokaj Fesztiválkatlan nagyszínpada (Fotó: Tokaj Fesztiválkatlan)

A Zemplén Fesztivál változatos programjai közül szemezgettünk és kiemeltünk néhány igazán egyedülálló rendezvényt kedvcsinálónak:

Sárospatakon mutatja be legújabb alkotásait az ArtWise elnevezésű kolozsvári képzőművészeti csoport. A mai határon túli képzőművészet képviselő fiatalok alkotásait öt kiállításon lehet majd megcsodálni. Munkáikat merészség jellemzi, előszeretettel feszegetik a vizuális művészetek határait. Közös esttel készül korunk “leghallgatottabb” kortárs költője Sohonyai Attila és Kőszegi Ákos, Jászai Mari díjas színművész. A Ha nőt szeretsz című előadás versei a szerelem egyszerre felemelő mégis olykor a mélybe taszító oldaláról, erejéről szólnak.

Az irodalmi élet egy másik kiemelkedő alakja is ellátogat a tokaji vidékre és a Magyar Nyelv Múzeumába, a sokoldalú Lackfi János. A Szilágyi Örzsébet Modernát Megkapta című produkciója egy poszt-covid világban játszódik. Petőfit zaklatással vádolják, Babits a Vaterán kutat feleség után és miből és kit akar kihúzni Juhász Gyula?

A fesztivál egy másik híres évfordulót is ünnepel, hiszen Bartók emlékév van. Két, igazán különleges produkció is készül a híres zeneszerző tiszteletére. A tokaji Paulay Ede Színházban mutatják be a 10 esztendős Feledi Project Hat tánc című kompozícióját. A híres zeneszerző Román népi táncok című zongoraművére ihletett produkcióban fúzióra lép az élő jazz és a kortárs tánc.  Továbbá, Bartók-feldolgozással készül a Káel Norbert Jazzical Trió együttese, akik A fából faragott királyfi eredeti művét improvizációkkal fűszerezik majd. Sárik Péter dzsessztriója pedig a A kékszakállú herceg vára című Bartók művet adja elő kamarazenekarral és két operaénekessel, Miksch Adriennel és Cser Krisztiánnal.

A programokról részletes információ a fesztivál honlapján található.

Kiemelt kép: Sohonyai Attila és Kőszegi Ákos (Fotó: A Zemplén Fesztivál honlapja)