A jubileumi szezon Manőver című ősbemutatója – melyet Göttinger Pál írt – július 1-jén lesz látható Horváth Illés rendezésében. A képzeletbeli skandináv vígjáték napjaink Svédországában játszódik, a Trombon című kisvárosi napilap szerkesztőségében, ahol Kaspernek, az újság főszerkesztő-helyettesének ideje lenne észhez térnie. Valaha ígéretes és tehetséges újságíró volt, de negyvenegynéhány évesen azt érzi, kicsúszik keze közül az élete. Kaspernek egyetlen nagy manőverrel kéne visszatalálnia a régi énjéhez, helyrehoznia az önbecsülését, a karrierjét, a házasságát – és nincs mese, az új főnökével is sürgősen meg kell találnia a hangot, mert az idilli városka fölött sötét felhők gyülekeznek, egy sosem látott összeesküvés körvonalai kezdenek kibontakozni, amely maholnap az életüket fenyegeti. Szereplők: Soltész Bözse, Gémes Antos, Pálmai Anna, Jenővári Miklós, Tenki Dalma, Göttinger Pál. Göttinger Pálnak jegyzi Az Öreghíd alatt című darabot is, amelyet ugyan tavaly már bemutattak itt, de a pandémia miatt nem tudták játszani. Július 10-én ismét műsorra tűzik.

A Kőszegi Várszínház idei nyara eddig teltházas. Lesz még nagyszínpadi ősbemutató, gyermekszínházi premier, kortárs képzőművészeti-táncbemutató is. Pócza Zoltán igazgató úgy fogalmazott: „Túl a pandémia nehézségein tudatosabbak a nézők, mérlegelik, hova menjenek, mire fizessenek, ha már a kultúrát, a színházat keresik. A Kőszegi Várszínház kedvelt helye a kőszegieknek, a Vas megyeieknek, de sokan érkeznek ide Budapestről is, a város és a környék is vonzó pihenőhely számukra. Ők kifejezetten szeretik, hogy nálunk ősbemutatókat láthatnak, amit máshol nem. Olyan előadásokat játsszunk, amelyek igényesen szórakoztatnak, és közben elgondolkodtatnak. Remélem, hogy a Kőszegi Várszínház sokak számára jelenti a progresszió nyári helyszínét. Azt valljuk itt: minden évben meg kell újulni.”

A Kőszegi Várszínház azonban nem csak színház. Június 25. és 27. között rendezik meg a Fő téren a Kőszegi Kézműves Vásár és Zenei Esték rendezvényét. Minden nyáron egy-egy különleges kiállítást is szerveznek, idén a tavaly elhunyt Szentandrássy István roma származású Kossuth-díjas festőművész műveiből lesz egy páratlan jelentőségű válogatás; a tárlat július 9-én nyílik meg a MANK közreműködésével a Vár Lovagtermében, és az előadások szünetében ingyenesen látogató. Az idei évben ünnepeljük Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulóját, aki Kőszeg díszpolgára volt. Binder Károly zongoraművész koncertjével emlékeznek meg róla július 7-én. Binder Károly a Zeneakadémia Jazz Tanszékének vezetője, kétszáznál is több zongora-, kamara- és zenekari darab, valamint harmincnégy film- és színházi zene alkotója, hatvannyolc lemez fűződik a nevéhez.

Kiemelt kép: A Manőver című előadás alkotógárdája (Fotó: Kőszegi Várszínház)