Június 10. és 12. között immár negyedik alkalommal rendezik meg a Bondoró utcaszínházi fesztivált Kapolcson. A fesztivál nyolc helyszínén több mint száz program várja a látogatókat. A Bondoró sajátossága, hogy a kapolcsi utcákat és tereket program-helyszínekké varázsolja. Szinte minden pillanatban történik valami, ami mosolyt csal az arcokra. Nem lesz ez másként ez alkalommal sem. A fesztivál hétvégéje az egyszeri és megismételhetetlen pillanatoké, testközelből tapasztalhatjuk meg az utcai művészetek erejét, eleven momentumait.

A Bondoró Színpad nyitókoncertjét egy ötfős nemzetközi produkció adja: a Rumbaristas formációt spanyol, francia, belga és olasz gyökerekkel rendelkező zenészek alkotják. A koncerten a latin íz és a balkáni nosztalgikus szenvedély színes keverékét mutatja be a zenekar a közönségnek. A nézők ezt követően az osztrák Flame Rain Theatre tagjait láthatják péntek este, akik egy lélegzetelállító tűzshowt mutatnak be. Idén a Bondoró Színpadon mutatkozik be a Létra Kulturális Egyesület is, az Ab Ovo című előadással. Illetve lesz még légtornász bemutató Aleska Aeriallel, valamint Árnyak a Porondról címmel cirkuszi meséket is láthatunk az Időutazók Társulat előadásában, ami a Bondorón debütál.

A Compagnia Lannutti & Corbo gólyalábas attrakciója (Fotó: Bondoró Fesztivál)

A fesztivál ugyanakkor ebben az évben nagyot lépett a nemzetközi porond irányába is, ugyanis júniusban minden eddiginél színesebb repertoárt mutat be, nem csak az előadások, de az őket képviselő nemzetek tekintetében is. Idén ugyanis a rendezvény keretei között belga, olasz és spanyol előadók is játszanak majd a közönségnek: itt lép fel  többek között az olasz Katastrofaclown (azaz Andrea Fedi), aki folyamatosan váratlan és vicces helyzetekbe sodorja a nézőket, illetve  a szintén olasz Compagnia Lannutti & Corbo, ők egy  gólyalábas attrakcióval kápráztatják el a közönséget, valamint a Pyròvaghi látványos tűz showja is megtekinthető lesz a fesztivál keretében. De nem csak külföldi vendégek, hanem hazai utcások is bekerültek a porond nemzetközi felhozatalába: a BAB Társulat, a Bánfalvy Stúdió – TeátRum Trapptop és a Langaléta Garabonciások, továbbá a Kajárpéci Vízirevü is megjelennek egy-egy program erejéig.

A Bondoró ugyanakkor kifejezetten családi fesztiválként aposztrofálja magát, így számos olyan programot is megtalálunk a kínálatában, ahol kicsik és nagyok együtt szórakozhatnak: többek között az Illaberek Bábszínház műsorát, horgász hétvégét tart Keresztény Tamás és Nagy Petra, fellép a Kámfor Bábszínház, a Kacor királyt hozza el nekünk a HolddalaNap Zenekar, és a piros tengeralattjáróval érkezik a BAB Társulat is. Emellett ebben az évben bővül a workshopok és állandó programok kínálata is: a Babra Műhelyben Gabiga kézműves műhelyében, a Bánhidi Krisztina nemezelő és kalligráfia workshopjában, valamint Fekete Dóra bábkészítő műhelyében is alkothatunk a hétvége folyamán. Illetve Réthy Orsi mozgó műhelyében kerámiázásra is lesz lehetőség.

A fesztiválról részletesebben a Bondoró utcaszínház fesztivál weboldalán olvashatnak.

Kiemelt kép: A Bondoró utcaszínházi fesztivál plakátja (Fotó: Bondoró utcaszínházi fesztivál)