Az idén tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre a Sissi Őszi Tánchét (SŐT7), mely a kerület névadója, Erzsébet királyné névnapja köré épül. A tánchét programjai november 19-25 zajlanak, ahol a Közép-Európa Táncszínház előadásai mellett kimagasló vidéki táncműhelyek is bemutatják a műsoraikat. Az előadássorozat házigazdája a Bethlen Téri Színház, és rezidens társulata, a Közép-Európa Táncszínház, mely a nyitó-és záróprodukciót reprezentálja a rendezvény hetében.

A tánchét első napján, november 19-én Magda Niedzielska lengyel koreogáfus Light Room című premierje nyitotta a sort. Ez az előadás a testnek a sötétség és fény közötti játékára fókuszálja a nézőközönség figyelmét, és eköré szerveződik az előadás dramaturgiája is. November 20-án a Bartók Táncszínház a Lábnyom+ Liselotte és a május című öko-táncelőadást hozta el, amely a modern tánc világát az ősi harcművészeti technikákkal ötvözve vázolja fel az urbanizált ember és a természet, valamint az egyes emberek között zajló ellentéteket. November 21-én a Székesfehérvári Balett Színház „Idézőjelek” című előadása került színpadra, melynek koreográfiáját Egerházi Attila készítette L. Simon László kortárs író és költő: A háromlábú lovat etető lány kötetének részleteire. November 22-én a Tabán Szerb Folklórcentrum Egyesület lép fel az Őszi Tabán koncerttel. Az önálló esten bemutatásra kerülnek a gazdag szerb nemzeti kultúra zenéi, énekei, táncai és népviseletei az együttes mindhárom korosztályos csoportjának előadásában.

Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium Néptánc Tagozata (Fotó: Bethlen Színház)

November 23-án a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium Néptánc Tagozata mutatkozik be a Fóti körkép című előadásukkal. Hitvallásuk a magyar szellemi kulturális örökség továbbadása és gyakorlása, kísérő zenekaruk a Zagyva Banda. November 24-én a Baross Imre Artistaképző Intézet egy cirkusz musicalt mutat be Szentivánéji álmodók címmel, ami Shakespeare klasszikus színpadi művét cirkuszi, zenés-táncos közegben gondolja újra. November 25-én, a záróelőadáson a Közép-Európa Táncszínház két fiatal művésze, Barna Krisztián és Dabóczi Dávid mutatkozik be Dichotómia és HIM című koreográfiájukkal az Ifjú Koreográfusok Fórumának (IKF) keretein belül. Az IKF olyan tehetséggondozó program, melynek célja a koreográfusi utánpótlás kinevelése, és a fiatal koreográfusok pályájának ösztönzése.

Kiemelt kép: Magda Niedzielska-Light Room (fotó: bethlenszinhaz.hu)