A VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó az elmúlt években a visegrádi négyek egyik legrangosabb közös kulturális eseményévé nőtte ki magát. Idén a Dunakanyar lenyűgöző részén, a visegrádi várral szemben, a nagymarosi Duna-parton várják a fesztiválozókat június 24. és 27. között – hangzott el az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón.

A csodálatos természeti környezetben a legismertebb hazai, és a visegrádi négyek országaiból érkező zenekarok koncertjei mellett nemzetközi színházi előadásokkal és közösségi programokkal várják azokat, akik olyan fesztiválra vágynak, ahol a zenén túl a kultúra és a tájegység természeti csodái is fókuszban vannak.

Rétvári Bence, az EMMI Parlamenti Államtitkára, a rendezvény fővédnöke videóüzenetében kiemelte: „Ez a színházi találkozó az egyik legmeghatározóbb hazai kulturális esemény, ahol közösen ünnepeljük a VéNégyek színházik kultúráját, a történelmét és a jövőjét. Most, hogy újra lehetőségünk van a közös kikapcsolódásra, fontosnak tartottam, hogy a koronavírus-járvány során a frontvonalban harcolóknak is részük legyen abban az élményben, amit a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó ad. Ezért megállapodtam a fesztivál szervezőivel, hogy létrehozzuk a VéNégy Hero jegyet. Az orvosok, mentősök, ápolók, rendőrök, katonák és a katasztrófavédelem munkatársai egy megvásárolt belépő mellé ajándékba kapnak egy másikat.”

Dánielfy Gergő és az utazók (Fotó: Kovács Milán)

A programsorozat nyitóelőadása június 23-án Olt Tamás Rejtő-estje, a Szájon lőtt tigris lesz. Másnap a lengyel Teatr Ateneum Bogusław Schaeffer A színház démonja című előadása lesz látható, melyben a szereplők a színpadi valóság és a benne ábrázolt világ peremén mozognak, könnyedén és észrevehetetlen módon átlépve a két valóságot elválasztó határokon. Június 25-én a Cirkuszi Sátorban az Umbero Eco által inspirált Moral insanity című előadás lesz látható, amit a szlovák Presov National Theatre hoz el a VéNégyre. Június 26-án a cseh Divadlo Polarka – Homo zabijens hív lélektani utazásra mindenkit a The End of Mammoth Hunters című darabbal. William Golding Az örökösök című regényének színpadi adaptációját, az egyik legnevesebb cseh színházi rendező, Jan Antonín Pitínský állította színpadra.

Fekete Péter, kultúráért felelő államtitkár, az idei találkozó védnöke a helyszínen úgy fogalmazott: „Hiszem azt, hogy a szomszédos népek kultúrájának megismerése, annak tisztelete összeköt minket. A kulturális élet tizenöt hónapnyi tétlensége során a művészek tucatnyi produkciót készítettek el, nekik köszönhetjük lelki egyensúlyunk megmaradását.”

A VéNégy szervezői küldetésüknek tekintik a színház népszerűsítését, ezért a színházjegy mellé ajándék belépőt adnak, amellyel az előadás után a többi program is megtekinthető.

Az idei év különleges helyet foglal el a fesztivál életében. Új helyszín, új kezdet. Nagyon nehéz év áll mindannyiunk mögött, felfoghatatlan gyorsasággal borult fel az életünk a tavaly jelentkező pandémia miatt. De most végre eljöhetett az idő, hogy újra együtt legyünk és elsodorjon a nyüzsgés, a lendület és a nyári éjszakák” – hangsúlyozta Kis Domonkos Márk, fesztiváligazgató.

Feledi János, Fekete Péter, Kis Domonkos Márk és Heiczinger Balázs (Fotó: Kovács Milán)

A fesztivál különlegessége, hogy a zenei programok mellett nemzetközi színházi előadások várják az érdeklődőket: négy ország alkotóinak részvételével, Feledi János, Harangozó Gyula-díjas táncművész vezetésével kéthetes workshop eredményeként fog megszületni a zárónapon bemutatott, Changes című produkció. A koreográfus az előadásról azt mondta: „Az összművészeti produkciónk témája a rendszerváltoztatás. Nem a történelmi események sorozatát kívánjuk színpadra állítani, hanem az ehhez kapcsolódó érzéseket, érzületeket szeretnénk bemutatni etűdök formájában.”

A koncertek, színházi előadások és közösségi programok mellett sportolási lehetőségek, felolvasások, gasztroudvar is várja az érdeklődőket, az EB nyolcaddöntőit pedig kivetítőn lehet majd követni június 24. és 27. között Nagymaroson. A helyszínen kempingezésre is lehetőség van, a hazavágyó fesztiválozókat pedig minden éjjel fesztiválbusz szállítja Nagymaros és Budapest között.

Fellép a Halott Pénz, Kowalsky meg a Vega, a Bëlga, a Firkin, az Aurevoir, a Blahalouisiana, Rúzsa Magdi, a Punnany Massif, a Random Trip, az Ivan & The Parazol, az Erik Sumo Band, Péterfy Bori & Love Band, Lóci játszik, Dánielfy Gergő és az utazók és az Európa Kiadó is, míg Ausztriából a Russkaja érkezik. A szervezők kiemelten fontosnak tartják, hogy a visegrádi négyek országaiból érkező fiatal tehetségeket is bemutassák, így minden este egy-egy feltörekvő zenekar lép színpadra: Lengyelországból a Cheap Tobacco, Szlovákiából a Luvver, Csehországból a HRTL érkezik, míg Magyarországot a Carson Coma képviseli.

A részletes program itt olvasható.

Kiemelt kép: Feledi János, Fekete Péter, Kis Domonkos Márk és Heiczinger Balázs a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó sajtótájékoztatóján (Fotó: Kovács Milán)