Szeptember 9-én, idén már tizenkettedik alkalommal szervezi meg az Örkény Színház évadnyitó programját, az Örkény Kertet, amelynek keretében az érdeklődők találkozhatnak a teátrum művészeivel, kedvezményesen válthatnak jegyet az előadásokra, valamint lehetőségük nyílik támogatni az Örkényben őszre szervezett FreeSZFE Fesztivál létrejöttét is.

A Madách téren a délelőtt folyamán Hámori Gabriella tart jógaórát, napközben pedig a Piros Kakaó Játszóház idén a Petőfi emlékévhez kapcsolódó kézműves foglalkozással és drámajátékkal várja a gyerekeket. A Nagyszínpadon a programok sorát 16 órakor a Budapest Jazz Orchestra koncertje nyitja, a formáció Urbán Orsi jazzénekesnővel és Révész Richárd jazz-zongoristával egészül ki. Őket követi 18 órakor érkezik a Lóci játszik, este nyolckor pedig az Örkény Esztrád, a társulat tagjai és meghívott zenészek koncertje lesz hallható. A társulatból mindenki, aki szeret énekelni, egy (aktuális) kedvenc dalát elénekelheti szólóban, vagy duó formájában. A Kisszínpadon Horváth Ákos és Kákonyi Árpád Elysians nevő formációja lép fel, majd Rohmann Ditta ad csellókoncertet Bach, Ligeti és Casals műveiből. A fellépők között egy új, saját formációnak is teret adnak: A Műszak meg a Többiek zenekar a színház világosítótárának tagja, Petrik György által szerzett dalokat adja elő. A formációt Zsigmond Emőke, Petrik György, Almási Tamás és Kákonyi Árpád alkotják.

Az Örkény Színház színpadán 14 órakor Für Anikó és Mácsai Pál olvassa fel Kormos István meséjét, a Vackort, Egervári Mátyás cimbalomjátékának kíséretében. Ezt követően a Jelmez nélkül portréinterjún Kadarkai Endre előbb Kerekes Évával, majd Zsigmond Emőkével beszélget. Mára már szinte hagyománnyá vált, így idén sem maradhat ki a programból Babits Mihály elbeszélő költeménye, a Jónás könyve, amelyet Csuja Imre előadásában hallgathat meg a közönség. A Stúdióban Bíró Kriszta tart előadást az elfeledett nőkről, az előcsarnokban pedig a bérletet váltó nézőknek kedveskednek a Dal Csak Nekeddel: a jövőbeni közönség egy-egy tagja számára Máthé Zsolt és Herczeg Tamás duója ad elő egy dalt a Stúdió előcsarnokában, köszönetképpen, hogy támogatták vásárlásukkal a színházat.

Pillanatkép a 2022-es Örkény Kertről (Fotó: Horváth Judit)

Az idei Örkény Kerten szeretnék ismét a jótékonyság fontosságára felhívni a figyelmet: a tavalyi sütivásáron felbuzdulva idén szendvicsvásárt szerveznek, amelyet a Mad House Budapest Bisztró séfjével, Piszkor Norberttel a társulat színészei közösen készítenek el a Madách térre kihelyezett pultnál. A vásáron befolyt teljes összeget idén az Örkény Színházban szervezett FreeSZFE Fesztivál kapja.

Kiemelt kép: Pillanatkép a 2022-es Örkény Kertről (Fotó: Horváth Judit)