Idén az Örök Város áll majd szeptember 22. és 27. között a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös, 2013-ban elindított tematikus fesztiváljának, Az Európai Hidak fókuszában. Az eseménysorozat ezúttal is klasszikus és világzenével, irodalmi esttel és kihagyhatatlan filmekkel várja az érdeklődőket, akik bepillantást nyerhetnek az olasz kultúra legizgalmasabb területeibe.

Antonio Castrignanò, a salentói muzsika egyik legjelesebb képviselője nyitja a fesztivált, jóvoltából szívmelengető olasz dallamokban merülhetnek el az érdeklődők. Hazánkba látogat a jellegzetes, simogató alt hangjáról ismert Roberta Gambarini, aki az idén jubileumi, 25. évadát ünneplő Budapest Jazz Orchestrával ad műsort. Márai Sándor élete és munkássága sok szállal kapcsolódik a festői Itáliához, így az olasz–magyar kulturális összefonódás egyhetes ünnepén az ő műveit bemutató irodalmi estre is sor kerül, Márai Olaszországa címmel.

A fesztivál társszervezője, a Fischer Iván vezényelte Budapesti Fesztiválzenekar idén rendhagyó együttműködésre készül koncertjén: az első részben Liszt II. (A-dúr) zongoraversenyét és legismertebb magyar rapszódiáját, míg a másodikban Bartók egyik legkedvesebb művét, A csodálatos mandarint felvonultató hangversenyeken a Duda Éva Társulat működik közre.

A legendás olasz filmművészet remekei mellett azok a hollywoodi produkciók is felejthetetlen pillanatokat ígérnek, amelyeknek maga a hét dombra épült város a főszereplője: a fesztivál keretében Rómához köthető alkotások sora várja mindazokat, akik vásznon néznék vagy néznék újra (akár sokadszor) kedvenceiket Fellinitől Woody Allenig, Sorrentinótól Wylerig.

A záróeseményen is rendkívüli előadókkal találkozhat a közönség; a világ egyik legrégebbi zenei intézménye, a római Santa Cecilia Akadémia 1908 óta létező zenekara, a Cantemus Ifjúsági Vegyeskar és Zsilka Alan orgonaművész közreműködésével megvalósuló koncerten, Liszt és Respighi Róma ihlette művei csendülnek fel. Az est karmestere Fischer Iván.

Kiemelt kép: Fischer István (Fotó: Stiller Ákos)