Többek között a Zeneakadémia, a Budapest Music Center és a Hagyományok Háza is otthont ad a Fesztivál Akadémia Budapest idei programjainak, a koncertsorozat augusztus 20. és 30. között lesz látható.

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás művészeti vezetésével létrejött Fesztivál Akadémia Budapest ötlete még 2002-ben merült fel, amikor Kelemen a Zeneakadémia hegedűtanári állására nyújtotta be pályázatát. Ekkor fogalmazódott meg először benne a gondolat, hogy szerencsés volna Budapest számára, ha a Zeneakadámia nyaranta egy kamarazenei fesztiválnak adna otthont, így a nyári hónapokban a patinás épület élettel, a főváros szíve pedig zenével telne meg.

Az augusztus 20. és 30. között öt budapesti helyszínen zajló fesztiválon – amely idén a Fellélegzés nevet kapta –  mások mellett fellép Perényi Miklós, Vásáry Tamás, Baráti Kristóf, Várdai István, Klukon Edit és Ránki Dezső, Rados Ferenc, Boldoczki Gábor, Kolonits Klára, Fenyő László, Zalai Antal, Farkas Gábor és olyan színészek tartanak felolvasást a zeneművek között, mint Molnár Piroska, Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Eperjes Károly, Hegedűs D. Géza vagy Vecsei H. Miklós. A hangversenyek műsorán a kamarazenei repertoár klasszikusai mellett valódi különlegességek is elhangoznak (az angol Vaughan Williams vonósnégyesre, zongorára és énekhangra írott dalciklusa, az On Wenlock Edge, vagy a cseh Bohuslav Martinů jazzes elemeket használó kamaraműve, a rendkívül szórakoztató Konyhai revű). Kivételes művésztalálkozásokra is sor kerül: Perényi Miklós és a nála két generációval fiatalabb Palojtay János César Franck népszerű szonátáját játssza el, a legendás Rados Ferenc és egykori növendéke, Kelemen Barnabás három klasszikus szonátát adnak elő, Maxim Rysanov és Fejérvári Zoltán előadásában Sosztakovics utolsó művét, a brácsaszonátát hallhatjuk majd. Közös koncertet ad a fesztiválon az Amadinda ütőegyüttes és a Söndörgő, valamint fellép Szalóki Ági és zenekara.

A fesztivál teljes programja a rendezvény honlapján tekinthető meg.