Online jótékonysági műsorral jelentkezik idén a „Kék Madár Alapítvány a Beteg Gyermekekért” – a kortárs képző- és előadóművészet legnagyobb nevei lesznek láthatóak.

A „Kék Madár Alapítvány a Beteg Gyermekekért” elnevezésű szervezetet Lakatos György fagottművész, Kalocsa díszpolgára hozta létre 1991-ben. A zenész és társai egy spanyolországi vendégjáték alkalmával szenvedtek súlyos autóbalesetet, a zenekar egyik tagja meghalt, Lakatos pedig csak hónapokkal később lett újra járóképes. Ekkor határozta el, hogy létrehoz egy alapítványt, amely beteg gyermekek gyógyulását hivatott elősegíteni. Az alapítvány minden év tavaszán kiír egy pályázatot, amelyre tartós, súlyosan beteg gyermeket gondozó családok jelentkezhetnek. Az alapítvány a pályázati támogatásokkal az évek során 989 beteg gyermek gyógyulásához tudott hozzájárulni 57 millió forinttal. A Kék Madár Fesztivál az első évben egyetlen hangversennyel indult, ezen Lakatos György fagottművész Kocsis Zoltánnal és Berkes Kálmánnal lépett fel, két évvel később, 1993-tól kezdve azonban igazi, többnapos összművészeti fesztivállá nőtte ki magát. Képzőművészeti kiállítások, gyermekműsorok, komoly- és könnyűzenei hangversenyek, jazz és színházi estek képezik a fesztivál programját.

A fesztiválhoz minden évben neves művészek is csatlakoznak, akik ingyen vállalják a fellépést, ezzel is segítve az alapítvány munkáját. A Kék Madár Fesztivál idén, a vírushelyzet miatt az online térbe kényszerült: június 5-én 20 órától a Facebookon és az alapítvány honlapján egy bő kétórás programmal jelentkeznek. Ennek megtekintése ingyenes, de lesz lehetőség jegyet is váltani, amellyel támogatni tudják a rászoruló családokat, valamint örömmel fogadják a további adományokat is, amit a Kék Madár Alapítvány számára lehet utalni (számlaszám: 11996231-06103369-10000001; adószám: 18340961-0-03).

Az online fesztiválhoz olyan színészek csatlakoztak, mint Máté Gábor, Tenki Réka, Csányi Sándor, Nagy-Kálózy Eszter, valamint az Örkény Színház társulatának tagjai (Zsigmond Emőke, Jéger Zsombor, Kákonyi Árpád, Mácsai Pál, Nagy Zsolt és Znamenák István), a zenét pedig olyan művészek szolgáltatják, mint Rost Andrea, Perényi Miklós, Várjon Dénes, Nagy Péter, Kocsis Krisztián, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Lakatos György, Lakatos Ágoston, Gőz-Kurtág-Lukács Trió, Presser Gábor, Zorán, Bródy János, Dés László, a Bikini együttes, Malek Miklós, Snétberger Ferenc, Gryllus Dániel és Vilmos és Wolf Péter-Balogh József.

Kiemelt kép: Presser Gábor (atempo.sk), Nagy-Kálózy Eszter (fotó: koncert.hu), Mácsai Pál (fotó: pfz.hu)