A Szegedi Szabadtéri Színpadon már bemutatkozott West Side Story budapesti debütálására még egy kicsit várnunk kell, ugyanis az Alföldi Róbert rendezte musical a korábbi, január 8-i időpont helyett csak nyáron lesz látható a Papp László Sportarénában. De addig is érdemes a klasszikus Bernstein-darabot felidéznünk, hiszen a tavalyi igazán meghatározó év volt a West Side Story számára.

2021 termékeny esztendő volt, már ami a musicaleket illeti. Mintha a 2020-as leállás és csend után a legnagyobb alkotók hirtelen kárpótolták volna a rajongókat. Olyan nagyszerű és legendás Broadway produkciók költöztek a mozivászonra, mint az In The Heights, a Dear Evan Hansen, az Everybody’s Talking About Jamie, a tick, tick… BOOM! és év végén a West Side Story remake-je is. Leonard Bernstein és Stephen Sondheim alkotását először 1958-ban mutatták be a Broadway-n. A musical két Tony-díjat zsebelt be, és nem mellesleg úttörő alkotássá vált a maga műfajában. 1961-ben a filmvászonra került, a nézőket és a kritikusokat egyaránt lenyűgözte, és tíz Oscar-díjat érdemelt ki.

Mike Faist és Ansel Elgort a 2021-es West Side Story-ban (Fotó: Screenrant)

A West Side Story elszakadt minden korábban megszokott hagyományos musicalformától, kortársaival ellentétben nem egy ideális, elbűvölő világot ábrázolt. A nézők először láthatták a valóságot egy zenés darabban: a New York-i utcákat, bandaháborúkat, bűnözőket, a kirekesztést, a rasszizmust és olyan végkifejletet, ami kicsit sem a megszokott happy end. A West Side Story összemosta a téma valóságát és a musical műfaj álomvilágát. A karakterek nem sztárok, hanem hétköznapi emberek voltak, a téma pedig az aktuális társadalmi problémákat feszegette, amelyek napjainkban is helytállóak. Éppen ezért Steven Spielberg 2021-es feldolgozása indokolt volt, a minimális változtatások pedig kihozták a legjobbat ebből a több mint ötven éves alkotásból, hiszen amennyire kellett, a 21. századi értékekhez szabták a Jetek és a Cápák ellentétjének történetét.

2021 nyarán a West Side Story Alföldi Róbert rendezésében a Szegedi Szabadtéri Színpadon is új életre kelt. A magam részéről kíváncsian vártam a kivitelezést, illetve a kedvenc dalbetétjeim magyar változatait. A Maria című ikonikus dal Kocsis Dénes előadásában lenyűgöző, illetve Brasch Bence és Medveczky Balázs Riff és Bernardo ellentétje, Nádasi Veronika Anita alakítása és Bezerédi Zoltán Docja is remek volt. Aki lemaradt volna a szegedi előadásról, az idén július 23-án megtekintheti a musicaltörténet egyik legmeghatározóbb produkcióját a Papp László Sportarénában, jegyek még korlátozott számban elérhetőek. Hangolódásképpen pedig érdemes újra nézni a klasszikus filmet, illetve ellátogatni a moziba megnézni a leendő Oscar-díjas West Side Storyt is.

Medveczky Balázs, Bezerédi Zoltán és Sthol András a West Side Storyban (Fotó: Szegedi Szabadtéri)

Kiemelt kép: Ágoston Katalin és Kocsis Dénes a West Side Storyban (Fotó: Szegedi Szabadtéri)