A Vígszínház titkos szavazása alapján idén Kern András kapta a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt. A díjat a legendás színművésznő lánya alapította 1986-ban, édesanyja emlékére, aki a teátrum egykori vezető művésze volt.

Kern András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, író, és humorista, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagja, aki először az 1962-es Ki mit tud?-on tűnt fel paródia-számával, majd három évvel később Mi lesz? című amatőr filmjével elnyerte a XIII. Országos Amatőrfilm Fesztivál fődíját. 1970-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ezt követően karrierje felfelé ívelt, és hamarosan nemzedéke egyik legtöbbet foglalkoztatott és legnépszerűbb színészévé vált. Közel 60 filmben és tévéjátékban szerepelt, előadásának száma szinte megszámlálhatatlan, szinkronhangját az egész ország ismeri, mindemellett pedig még sikeres film- és színházi rendező is. Egyetemi évei után rögtön a Vígszínház társulatához szerződött, melynek a mai napig tagja.

A Ruttkai Éva-emlékgyűrűt a színésznő születésnapját megelőző napon adják át annak a színművésznek, aki a Vígszínház társulata szerint az adott évben a legkiemelkedőbb művészi teljesítményt nyújtotta a teátrumban. Elsőként 1987-ben Tordy Géza vehette át a művésznő aláírásával díszített elismerést, azóta pedig olyan kiváló színészeket jutalmazott a társulat mint Darvas Iván, Kaszás Attila, Lukács Sándor, Kútvölgyi Erzsébet, Igó Éva, Börcsök Enikő, Alföldi Róbert, Csőre Gábor, Reviczky Gábor, Hegyi Barbara, Fesztbaum Béla, Wunderlich József, ifj. Vidnyánszky Attila és Szilágyi Csenge.

Kiemelt kép: Kern András (Fotó: Gál Bereniké)