A 18. VeszprémFest idén július 11-én nyitotta meg kapuit és hat napon át, négy helyszínen látogathatták az érdeklődők. Az esemény továbbra is megmaradt kisebb és minőségi mivoltában, ennek köszönhetően úgy nyújt továbbra is családias hangulatot, hogy közben az ember elmerülhet a különböző műfajokból érkező világsztárok zenéjében.

A 2004-ben elindult fesztivál kitűzött célja volt, hogy úgy biztosítson élményt a közönségnek, hogy közben történelmileg és szakrális szempontból is fontos helyszíneket használ központnak, ezek a kivételes „díszletek” pedig különlegességet és meghittséget kölcsönöznek a koncerteknek. A prémium célkitűzés pedig egyértelműen a fellépőkben rejlik, hiszen a műfaj kivállóságait igyekszik felvonultatni ebben a pár napban, gondoljunk csak az elmúlt években itt fellépő José Cura operatenorra, Al Di Meola gitárművészre vagy Craig David popzenészre.

A lista idén is nagy nevekkel bővült, minden napra jutott egy-egy kiemelkedő előadó. A sort megkezdő Diana Krall hónapok óta teltházas koncertjét követte Jamie Cullum, Ana Moura, a Gipsy Kings és Zaz a História Kertben, a hetet pedig James Blunt fellépése zárta a Veszprém Arénában. A hét folyamán Jamie Winchester is színpadra lépett két alkalommal is, egyszer a Jezsiuta Templomban, egyszer pedig a Veszprémi Petőfi Színházban. A Rozé, Rizling és Jazz napok, amely évek óta a fesztivál kísérőrendezvénye, tíz napon át, hazai jazz előadókkal és a régió borászataival fogadta a vendégeket.

James Blunt a Veszprémfesten (Fotó: Melczer Zsolt)

Az utolsó napra szervezett James Blunt koncertre várták a legnagyobb érdeklődést, nem véletlenül, hiszen az angol énekes 2005-ben tört először a slágerlisták élére a You’re beautiful című számával, és azóta is rendszeresen találkozhattunk több, rádiók által is rongyosra játszott dalával. A Veszprém Arénába szervezett koncertre többségében autóval érkező hallgatóság a kissé nehézkes, időnként kaotikus parkolási opciók leküzdése után, a popzenei sztenderdnek megfelelően 10-12 percel 21 óra után köszönthette a zenészt a színpadon. A lassú, melankólikus számokról is ismert popénekes élvezettel és időnként humoros átvezetéssel fűszerezett koncertje tudatosan haladt azokhoz a zászlóshajókhoz, amiket azok is felismertek a jelenlévők közül, akik esetleg kevéssé voltak tudatában az előadó munkásságának a koncert előtt. A felfokozott hangulatba pedig még egy gázmaszkba történő crowd surfing is belefért a koncert végén.

Az elmúlt évek alatt a Veszprémfest eredményesen ráérzett arra, hogyan kell a magasabb státuszúakra jellemző, minőségi zenéket hallgatók körébe elhinteni populárisabb előadókat. Kíváncsian várjuk, hogy a családiasabb környezet preferáló fesztivál hogyan bírkózik meg az évről évre növekvő figyelemmel és igényekkel. Ráadásul 2023-ban a Veszprém-Balaton lesz Európa kulturális fővárosa, tehát ez az esemény is kiemelt figyelmet tud majd birtokolni.

Kiemelt kép: pillanatkép a VeszprémFestről (Fotó: Máhl Kornél Videography)