Május 25-én és 26-án ismét visszatér a Múzeumok Majálisa a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében. Ezúttal 27. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb múzeumi seregszemléjét, melynek szakmai programjait és workshopjait a Múzeumok az oktatásért és kutatásért! jelmondat szellemében állították össze, mely az ICOM, a Múzeumok Nemzetközi Tanácsától származik.

Széles programkínálat, koncertek, kézműves vásár színesítik majd a hétvégét, egészen április 8-ig jelentkezhetnek a hazai és határon túli múzeumok. Az idei majális középpontjában a múzeumokat összekötő témák állnak, ezek a hagyományok, a szokások és az örökség. A tradícióhoz híven saját standoknál mutatkoznak majd be a múzeumok, a Múzeumkert területén.

Ismét megrendezik a Tudássétányt, itt a látogatók a sátrakat összekötő útvonalat járhatják végig, mindezt egy pontgyűjtő füzet segítségével, így tudásukat is próbára tehetik majd az egyes standoknál. A múzeumok pedig különleges családi programokkal várják az érdeklődőket saját sátraikban.

A múzeumokat biztatják arra, hogy jelentkezzenek az átalakulás, fenntarthatóság és újrahasznosítás jegyében létrejövő Műtárgyspektrumra is. Ezáltal igyekeznek felhívni a figyelmet a műtárgyak sokoldalúságára és a kutatómunka fontosságára. Minden intézmény egy műtárggyal vagy tárgyegyüttessel jelentkezhet, ezekből a rendezvény alatt molinó/tabló kiállítást/installációt készítenek, ezeket a Múzeumkertben állítják majd ki.

Kiemelt kép: Immár 27. alkalommal rendezik meg a Múzeumok Majálisát (Fotó: kultura.hu)