2024-ben a Jazzpiknik, a VeszprémFest, a Strand Fesztivál, a Balaton Piknik, a ZamJam, a Kultkikötő, a Művészetek Völgye, a Balaton Sound, a B my Lake, a Veszprémi Utcazene Fesztivál vagy a Plázs mellé újabb nívós produkciók sorakoznak fel. A MOL Nagyon Balaton része ebben az évben a Be Massive Horizon programja, a balatonakarattyai Peter’s Terasz és az alsóörsi Tábor Fesztivál is. A Bagossy Brothers Company Balaturné címmel ötállomásos biciklis miniturnét szervez a tó körül.  

Az idei szabadtéri programok sorát a Be Massive Horizon nyitja Balatonbogláron május 25-én, majd június 8-án Szántód-Tihany között félúton az új kompok avatójával folytatódik a Horizon partik sorozata. A ZamJam megújult formában, ingyenes rendezvényként május 31. és június 2. között Zamárdiba várja a közönséget. A háromnapos fesztiválon fellép például a Hot Jazz Band és Charlie, lesznek gyermek-, sport- és képzőművészeti programok, kertmozi, irodalmi terasz. Júniustól a Plázs Siófok többek között az Edda, Dzsúdló, a Neoton Família és a Quimby koncertjével és dj-kkel, a Kultkikötő programjai Balatonszárszótól Alsóörsön át Balatonföldvárig színházzal, filmklubbal, klasszikus és könnyűzenei programokkal nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget. A hónap utolsó hétvégéjén a 6. Bondoró Nemzetközi Utcaszínház Fesztiválon nemzetközi és hazai attrakciók, gólyalábasok, bábművészek, artisták és zenészek lepik el Balatonalmádit. Június első szombatján a borrajongó természetbarátoké lesz a főszerep a Szent György-hegy Hajnalig eseményen, a szentgyörgyvári Margófeszt irodalmi és filmprogramjait pedig kiegészíti Bödőcs Tibor, a Péterfy Bori & Love Band, a hiperkarma és a Platon Karataev.

Pillanatkép a 2022-es Művészetek Völgyéről (Fotó: Kovács Milán)

A Balaton Piknik június 14-től 16-ig ezúttal Tihanyba érkezik: piac, kortárs művészek pop-up tárlatai, estefelé koncertek, világsztár dj-k várják a közönséget. Július 3. és 6. között a legismertebb elektronikus zenei sztárok várják a rajongókat Zamárdiban a Balaton Soundon, amely idén is otthont ad a B my Lake fesztiválnak. A VeszprémFesten július 16. és 20. között Gregory Porter, a Toto, Paloma Faith, a Milky Chance, valamint José Cura lép fel, Snétberger Ferenc pedig három nap három különböző műsort ad elő a Jezsuita Templomkertben. A Művészetek Völgye összművészeti fesztivál több ezer programmal, többek között az Elefánt, a 30Y, a Parno Graszt és Platon Karataev koncertjével készül július 19. és 28. között. A Paloznaki Jazzpikniken augusztus 1-től 3-ig Anastacia, Brand New Heavies, Morcheeba, Izo FitzRoy és Tony Hadley koncert is lesz, július végén pedig a Veszprémi Utcazene Fesztivált rendezik meg.

A Strand Fesztiválon augusztus 22. és 24. között Zamárdiban koncertet ad többek között Azahriah, a Bagossy Brothers Company, Majka, Dzsúdló és Beton.Hofi is, a nemzetközi szintérről pedig Alok, Elderbrook és a Chase & Status. Ismét jelen lesz a cirkuszok világa, a közönség kipróbálhatja magát az artisták segítségével a manézsban is. A rockzenét kedvelőket a Tábor Fesztivál várja Alsóörsön augusztus utolsó napjaiban a Stratovariusszal, a Toy Dollsszal és a Korpiklaanival.

Kiemelt kép: Bagossy Brothers Company – Művészetek Völgye 2022 (Fotó: Kovács Milán)