Július 22. és 31. között több, mint 2000 programmal csalogatja az érdeklődőket a Balaton-felvidékre a Művészetek Völgye Fesztivál. Az immáron 31. alkalommal megrendezett 10 napos fesztiválon koncertek, mesés panoráma, színház, újcirkusz, kortárs irodalom, izgalmas produkciók, beszélgetések, workshopok és kiállítások is várják az ország legnagyobb összművészeti fesztiváljára érkezőket Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden is.

A fesztivál idén több új helyszínnel is bővül: Kapolcson a Petőfi Udvarral, amely a Petőfi Kulturális Ügynökség és Petőfi Irodalmi Múzeum közös helyszíne, és amely könnyűzenei koncertekkel, kortárs és klasszikus irodalmi programokkal, gyerekprogramokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel várja az érdeklődőket. A Hajógyár színpadán Azariah és Bérczesi Robi ad akusztikus koncertet, valamint a Hangfoglaló Program idei támogatottjai is fellépnek. Taliándörögdön A Kert szállítja a legfrissebb, legaktuálisabb magyar előadókat az altertől kezdve az elektrón át a pszichedéliáig. Itt lép fel többek között Saya Noé, Deva, az Analog Balaton és a Mordái is. A koncertek mellett a délutáni workshopokon saját lemezborítót is készíthetnek az ide látogatók. A Panoráma Színpadon idén többek között a Blahalouisiana, a Budapest Bár, az Anna and The Barbies, a Hiperkarma, az Elefánt, a Vad Fruttik, az Esti Kornél, a Margaret Island, a 30Y és Szabó Balázs Bandája játszik, míg a Kőbánya Udvarában ezúttal is a rocklegendáké és a fiatal tehetségeké lesz a főszerep. A Harcsa Veronika Udvarban a magyar jazz képviselőitől kezdve, a világzenében otthonosan mozgó, valamint kreatív, izgalmas produkciók is helyet kapnak. Itt láthatjuk majd többek közt a Modern Art Orchestra és If. Balázs Elemér előadását is. A Muflon Jazz Udvarból idén lágy jazz szól majd, a kapolcsi római katolikus templom a komolyzene otthona lesz, a taliándörögdi Világzenei Udvar pedig olyan előadókat sorakoztat majd fel, mint Palya Bea vagy a Kerekes Band. A Pest-Buda Udvarban esténként többek közt az Irie Maffia, a Random Trip, a Jónás Vera Experiment és az Európa Kiadó koncertjein bulizhatnak a fesztivál résztvevői.

A Pest- Buda udvar hangulatképe (Fotó: Dohi Gabriella)

A fesztiválon évek óta fontos szerepet töltenek be a színházi előadások és a társművészetek, ebből kifolyólag több izgalmas produkcióval is készülnek a fesztivál rendezői. Többek között Taliándörögdön debütál a Mr. és Mrs. (Duetts) című előadás, amelynek főszereplői Janza Kata és Szabó P. Szilveszter lesznek, Somogyi Szilárd rendezésében. Emellett a  színházrajongók még olyan remek darabokat láthatnak, mint az Art Színtér Produkciós Iroda Ketten egyedül, A három magas nő és a Mandragóra című vígjátékai, az Orlai Produkció Redőny című bemutatója, a Veszprémi Petőfi Színház Pilinszky 100! című emlékestje, vagy a Nézőművészeti Kft. Utazás a koponyám körül című színműve. A műfaj kedvelői emellett kalandozhatnak még az újcirkusz, a kortárs tánc vagy akár az opera világában is Vigántpetenden, a Cirque du Tókertnél. A cirkuszi sátorban többek között fellép a Recirquel újcirkusz-társulat, akik a My Land című előadásukkal érkeznek, a Duda Éva tánctársulat a Ramazurit hozza el a fesztiválra. Szlovéniából Andrej TomŠe zsonglőr érkezik, de a Firebirds is látványos produkcióval, valamint minden nap workshopokkal készül. A Cirque du Tókert ad majd otthont az Operaház és az Óbudai Danubia Zenekar egy-egy előadásának is és itt lesz látható Oláh Ibolya különleges színházkoncertje is. Sokak kedvence, a Momentán Társulat is saját, 10 napos improvizatív programfolyammal lesz jelen kapolcsi bázisán.

Az irodalomkedvelőknek évek óta stabil találkozóhelye a Kaláka Versudvar, ahol többek közt Lackfi János versműhelyein és zenés versimpróin is részt vehetnek. Emellett tavaly hívták életre Vigántpetend irodalmi központját, a Vecsei H. Miklós és a POKET közösségi udvarát, amely ismét izgalmas programokkal várja a közönséget. A Művészetek Völgye a Nemzeti Filmintézettel közösen idén harmadjára hirdette meg a Némafilmhez filmzenét! pályázatát, amelyben arra invitálták a zeneszerzőket, hogy álmodjanak filmzenét régi magyar némafilmekhez. A nyertesek a fesztiválon teljes hosszában adhatják elő szerzeményeiket a Filmio Pajta Mozgóban, a látogatók számára megidézve a régi mozik hangulatát, amikor a vetítés mellett élőben játszották a zenészek a dallamot. Mindkét filmhez két-két nyertest választott a zsűri, így A halál után Rick Róbert, illetve Tóth Martin zeneszerzők zenei kíséretében hangzik majd el, míg A leányasszony című film nyertes zeneszerzői Libus Michael és Kendik Dániel. A nyertes zeneszerzők a Völgy után a Magyar Zene Házában is felléphetnek majd.

A programokról részletesebben a Művészetek Völgye hivatalos weboldalán tájékozódhatnak.

Kiemelt kép: Hangulatkép a tavalyi eseményről (Fotó: Művészetek Völgye)