2016-ban, az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos halálának évében röppent fel egy filmfesztivál ötlete, amely a kiváló operatőr emlékének megőrzése mellett ráirányítaná a figyelmet az operatőri munkára és lehetőséget teremtene a fiatal filmesek bemutatkozására, az első eseményt 2017-ben meg is szervezték. A fesztivált azóta is minden évben megrendezték, amikor csak lehetett, idén is sor kerül rá: október 8. és 12. között tartják meg Szegeden, a város több mint százéves filmszínházában, a Belvárosi moziban. 

A 2024-es filmes seregszemlére május 31-én, éjfélig lehet nevezni játékfilmmel, rövidfilmmel (legfeljebb 51 perces alkotással) és dokumentumfilmmel. Műfaji vagy technikai megkötés és korhatár nélkül jelentkezhetnek egyéni alkotók vagy alkotócsoportok, de csakis olyan filmekkel, amelyek 2022. január elseje után készültek. A szervezők információi szerint olyan műveket is várnak, amikben „filmművészetet tanuló rendező vagy operatőr szakos egyetemi hallgatók részt vettek”.

A versenyprogramot egy operatőrökből, rendezőkből és filmes szakemberekből álló előzsűri fogja összeállítani, a fesztivál díjait viszont a Magyar Filmoperatőrök Egyesületének (HCA) vezetője, Szabó Gábor által vezetett nemzetközi zsűri ítéli majd oda. Elsősorban az operatőri teljesítmény alapján értékelnek (Zsigmond Vilmos munkásságához hasonlóan eredeti és kreatív megoldásokat várnak el), de figyelembe veszik a film egészének művészi színvonalát is. A versenyprogramról egyelőre annyit lehet tudni, hogy idén is szerepelni fog benne a Magyar Operatőrök Hete szekció, amelyet tavaly indítottak el: ennek filmjeit a beküldött alkotásokból a zsűri választja ki, a nyertest itt is a HCA hirdeti ki. 

Kiemelt kép: Zsigmond Vilmos (Fotó: MTI)