Augusztus 25. és 30. között immár negyedik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált Budapesten, ahol ősbemutatók és nemzetközi együttműködések várják a közönséget. A fesztivál eseményeinek a Régi Zeneakadémia és a Festetics Palota ad otthont, többek között olyan művészekkel, mint Korcsolán Orsolya, Sugár Gergely, vagy Josu de Solaun. Visszatérő művészekből sem lesz hiány: érkezik mások mellett Georgy Tchaidze, Bartosz Koziak, Haruka Nagao, Győri Noémi, Bábel Klára és a fesztiválalapító, Miranda Liu.

A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított programsorozat a kamarazenét és annak leghitelesebb bemutatását, valamint a tehetségek felkarolását helyezi középpontba az ismert kamarazenei repertoár mellett pedig külön figyelmet fordítva a kortárs szerzőkre és a nemzetközi művésztalálkozásokra. A programsorozathoz ebben az évben először a New Millennium Nemzetközi Akadémia szakmai programja is csatlakozik.

Az augusztus 25-ei nyitókoncerten a V4 Vonósnégyes debütál a Magyar Zene Házában az együttes számára írt új, kortárs művek bemutatásával. A kvartett Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország figyelemre méltó művészei és zeneszerzői közötti együttműködésre összpontosít, a múlt és a jelen zenéjét a régió és egész Európa neves fesztiváljain bemutatva. A formáció célja, hogy a V4-országok kulturális életét gazdagítsa, zenészeit és zeneszerzőit bemutassa. Emellett négy ősbemutató is hallható lesz, ahol Jirí Kabát (Csehország), Kuba Krzewinski (Lengyelország), Iris Szeghy (Szlovákia) és Vajda Gergely (Magyarország) a vonósnégyesnek dedikált műveit tűzik műsorra.

Miranda Liu hegedűművésznő (Fotó: Suha Péter)

Augusztus 27-én Brahms halálának 125. évfordulója előtt tisztelegve ad szólókoncertet Josu de Solaun spanyol-amerikai zongoraművész a Régi Zeneakadémián. Illetve fellép még Miranda Liu (hegedű), Győri Noémi (fuvola), Korcsolán Orsolya (hegedű), Sugár Gergely (kürt) és Georgy Tchaidze (zongora) is, akik a romantika korszakából válogatják össze a műsoruk. Augusztus 28-án Eötvös Péter zeneszerző művei hangzanak el a Festetics Palota Tükörtermében. Majd ugyanezen a helyszínen lesz hallható Dohnányi Ernő ritkán játszott Desz-dúr vonósnégyese, amely a kamarazenei repertoár egyik gyöngyszeme ám hosszúsága és nehézsége miatt ma már ritkán hallható a koncerttermekben. Augusztus 29-én a Régi Zeneakadémián Georgy Tchaidze zongoraművész lép fel, aki Franz Schubert f-moll Impromptu-jét és Beethoven Hammerklavier szonátáját szólaltatja meg. A fesztivál záróeseményén a Régi Zeneakadémián Dohnányi c-moll zongoraötöse hangzik el, valamint César Franck A-dúr szonátája és Beethoven B-dúr triója is szerepel a műsoron. Fellép többek között a V4 Vonósnégyes, Miranda Liu, Bartosz Koziak gordonkaművész, Pálfi Csaba klarinétművész és Josu de Solaun zongoraművész.

Kiemelt kép: Korcsolán Orsolya, Pálfi Csaba, Haruka Nagao, Győri Noémi  és Bábel Klára (Fotó: jegy.hu)