Herbie Hancock, világhírű jazz-zongorista és zeneszerző az UNESCO, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének jószolgálati nagyköveteként 2011-ben kezdeményezte, hogy április 30-át nyilvánítsák a jazz nemzetközi napjának (International Jazz Day). Azóta világszerte ezen a napon ünneplik a műfajt, tavaly már 180 ország csatlakozott hivatalosan saját rendezvényeivel, a mindig máshol rendezett központi gálán pedig Hancock és nemzetközi rangú zenésztársai szerepelnek élő közvetítésben.

Az UNESCO Nemzetközi Jazznap az elmúlt két évben hazánkban a Covid miatt a virtuális térbe kényszerült, ám idén végre ismét személyesen találkozhatnak az alkotók a közönséggel. Az ingyenesen látogatható koncertnek a Budapest Jazz Klub ad majd otthont, ahol az Oláh Kálmán Sextet előadásában különleges, modern szerzeményeket hallhatnak az érdeklődők. A dalok hangszerelésében az akusztikus hangzás, a természetes dinamikai egyensúly dominál, igazi XXI. századi kamarazenére számíthatnak a résztvevők.

Az esten közreműködik Oláh Kálmán (zongora), Bacsó Kristóf (szaxofon), Borbély Mihály (szaxofonklarinét, basszusklarinét), Schreck Ferenc (harsona), Barcza Horváth József (bőgő) és Balázs Elemér (dob).

Kiemelt kép: Oláh Kálmán (Fotó: Budapest Jazz Club)