Idén immáron ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál, június 17-től egészen június 20-ig tart majd a rendezvény. A hungarikumok közé sorolt operettműfaj népszerűsítésére szolgáló 3 napos fesztivál számos programot kínál gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, a Veszprémi Petőfi Színház tolmácsolásában. A szervezők közel 10 ezer érdeklődőre számítanak a Bakony fővárosában, ahol a 69 éves korában elhunyt Rátonyi Róbert több darabot is rendezett.

Rátonyi Róbert méltán híres színész, rendező, író és publicista, mind a világot jelentő deszkákon, mind a filmekben otthonosan mozgó kétszeres Jászai Mari-díjas művész. A királynék városához is számos szállal kötődő bonviván és táncoskomikus, milliók szívébe lopta be magát, Keller János színművész és művészeti vezető így emlékszik vissza rá: „Ránk, fiatal színész növendékekre elképesztő hatást gyakorolt. Elementáris energiával dolgozott, amihez irigylésre méltó türelem párosult”.

A jubileumát ünneplő fesztivál június 17-én egy nagyszabású felvonulással indítja az eseménysorozatot, melyben tánc és cirkuszművészet is színesíti a programot. A közönség három operettet tekinthet majd meg, a Monarchia Operett és a Soproni Petőfi Színház vendégjátékait. Továbbá az érdeklődők láthatják Derzsi György nagy sikerű Szerelmem, Sárdy című művét is. Június 18-án napközben a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Oszvald Marika mesél majd a pályáról, ezt követően Benkő Péter, érdemes művész oszt meg történeteket Rátonyi Róbertről, továbbá az érdeklődők egy fess pesti est keretein belül ismerkedhetnek meg Kamarás Ivánnal.

„A fesztivál visszatérő kísérőprogramjának számít a Rátonyi Róbert emlékkiállítás. Idén a család jóvoltából számos relikvia mellett a művész úr kedvenc köntösét is kiállítjuk a Veszprémi Petőfi Színházban nyíló tárlaton” – mondta Keller János, majd hozzátette: „Rátonyi Róbert életében is nagyon fontos volt a család. Már egészen kicsi gyerekkorában közel került az operetthez. Képzeljék el, mindössze hároméves volt, amikor a nagynénje először vitte el a Három a kislány című darabra”. Keller a fesztivál erényei közé sorolta azt a fajta műfaji sokszínűséget, ami a 30 éve, 1992-ben elhunyt művészt is jellemezte. Rátonyi Róbert neve egyébként kezdettől fogva kiváló hívószónak számít Veszprémben, idén 10 ezernél is több látogatóra számítanak a mintegy száz szakember bevonásával megvalósuló rendezvény szervezői. A fesztivál, amelyre korlátozottan még kapható jegy, a külföldi operett rajongók körében is népszerű, többek között az Egyesült Államokból és Kanadából is érkeztek látogatók Veszprémbe az elmúlt években ezért a programsorozatért.

Kiemelt kép: Kamarás Iván (Fotó: Pejkó Gergő)