Augusztus 26. és szeptember 5. között ismét várja az érdeklődőket a 2021-es Placcc Fesztivál. Az elmúlt másfél évben a pandémia miatt leginkább magyar művészek kaptak meghívást az eseményre, idén azonban ismét erőteljesebbé válik a fesztivált a kezdetektől meghatározó nemzetközi jelleg.

A Placcc 2021 programja két fő tematika köré szerveződik. Egyfelől a fesztivál körül járja a művészet és a természet, a környezet és a környezettudatosság kapcsolatának témáját, másfelől pedig az egyéni identitás társadalmi meghatározottságának kérdésével is foglalkozik a bemutatott projekteken keresztül. A programban két meghívott külföldi produkció, valamint két nemzetközi együttműködés is szerepel. Olyan művészek előadásai és projektjei kerülnek bemutatásra, mint a holland Collectief Walden társulat, az egyiptomi koreográfus-előadó Shaymaa Shoukry vagy az olasz Sara Leghissa. Az idei fesztivál különlegessége emellett a két amatőr kórus közreműködésével bemutatott Hírdalcsokor, amellyel a Placcc társalapítója és 2011-ig társkurátora, Erdődi Katalin alkotóként tér vissza a fesztiválhoz.

A Placcc 2021 Fesztivál három előadásához (The Resilience of the Body; Will You Marry Me?; Hírdalcsokor) kapcsolódóan érdekfeszítő kerekasztal beszélgetést is szerveznek a meghívott külföldi művészek, valamint magyar előadóművészek részvételével. A beszélgetések során olyan kérdések kerülnek a középpontba, mint például, hogy mi kényszeríti a művészt, hogy cenzúrázza saját testét? És mi kényszerít ugyanerre bármelyikünket a mindennapi életben?

Jegyek már kaphatóak a Placcc weboldalán.

Kiemelt képek: Sara Leghissa Will You Marry Me? előadásának plakátja (Fotó: Placcc Fesztivál 2021)