Augusztus 8-án, a legendás észak-macedón énekes, Esma Redzepova születésnapján 12 helyszínen, csaknem negyven fellépővel rendezik meg a cigány dal napját.

Európa egyik legszínesebb, leggazdagabb nemzetisége a cigányság, nincs még egy olyan népcsoport, amely jelen lenne az unió összes országában, így az európai közösség nagyon fontos összetartó ereje. Kultúrájuk tükrözi a cigánysággal kapcsolatba kerülő nemzetek jellemvonásait is a spanyol flamenco eleganciájától a szerbiai rezesbandák magával ragadó erejéig, hirdetve a romák szokásait, nyelvét, életörömét. Ezt a sokszínűséget ünneplik idén immáron második alkalommal, tíz magyarországi helyszínen (Budapest, Csobánka, Százhalombatta, Nagyecsed, Pécs, Balatonboglár, Kiskunmajsa, Szécsisziget, Balatonfüred, Nyíregyháza), továbbá két külföldi városban (Párkány, Krakkó) is. A  Nemzetközi Cigány és Világzenei Hálózat szervezésében megvalósuló eseményen fellép többek között a Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint Duó, a Romengo, a Cimbaliband, a Canarro és Pálházi Bence Bandája.

A cigány dal napjának ötletgazdája, koordinátora és főszervezője Rostás Mihály „Mazsi”, aki az elmúlt évtizedekben négy kontinens több mint harminc országában koncertező, Kossuth-díjas és Womex-életműdíjas Lakatos Mónika és a Romengo zenekar menedzsereként alapozta meg kulturális menedzseri tevékenységét. Az általa vezetett szervezet távlati célja, hogy az Európai Unió minden tagállamában életre hívja a nemzetközi cigány dal napját.

Kiemelt kép: Romengo zenekar (Fotó: Romengo)