„A legnagyobb dolog: világot teremteni…” – erre a Tamási Áron idézetre emlékeztetett Kozma András, a Nemzeti Színház dramaturgja az idei Ádámok és Évák Ünnepén, amelyet január 22-én, a magyar kultúra napján rendeztek meg a teátrumban. Az immár nyolc éve hagyományos, középiskolásoknak szóló program idén Tamási Áronról emlékezett meg, akinek születésének 125. évfordulóját ünnepeljük 2022-ben.

A nagyszínpadon 9 középiskola 185 diákja játszotta az író műveinek egy-egy részletét. A résztvevő csapatok száma mindössze eggyel lett kevesebb az előzetesen tervezetthez képest, a járványhelyzetre hivatkozva csak a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium mondta vissza a szereplését. A többi középiskola a tervezett rendben mutatta be a Tamási-darabrészleteket, a lehető legkülönbözőbb értelmezésekben és legváltozatosabb formákban. A székelyudvarhelyi Tamási Áron Elméleti Líceum diákjai a néptánc és a népzene újraértelmezésével, a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapatának tagjai egy egészen újszerű, elvont színházi nyelven, az Óbudai Waldorf Gimnázium növendékei lélektani megközelítésben, a Lónyay Református Gimnázium színjátszói pedig a vidéki közösség szemszögéből fogalmazták meg Tamási Áron számukra fontos és ma is aktuális gondolatait. A gálaműsort a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tizedikeseinek összművészeti produkciója zárta.

A. Szabó Magda és a zsűri tagjai (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

A szervezők legnagyobb öröme az volt, hogy a járványhelyzet ellenére is sikerült megszervezni az Ádámok és Évák Ünnepét ebben az évben is. Emellett szép gesztus volt a Tamási Áron-emlékév szervezőitől, hogy egy időben zajlott ez az esemény és az emlékév marosvásárhelyi megnyitója, ráadásul mindkettőt a Tündöklő Jeromos előadása kötötte össze, Marosvásárhelyen a Spectrum Színház és a Maros Művészegyüttes, a budapesti Nemzeti Színházban pedig a székelyudvarhelyi fiatalok előadásában, ez szimbolikusan is összekapcsolta a két rendezvényt. A. Szabó Magda az Emlékév projektvezetője kifejezte abbéli örömét is, hogy Budapesten a diákszínjátszók által előadott Tamási-jelenetek „a hűség, a szeretet, a hit, az erkölcsi tartás, a közösség megtartó erejének a példáját sugározták, s tették valódi ünneppé az estét”.

Az est zárásaként a szervezők bejelentették, hogy valamennyi magyarországi diákcsoport és felkészítő tanár ellátogathat Farkaslakára, az író szülőfalujába. A fiatalok emellett meghívást kaptak a Nemzeti Színház Rómeó és Júlia-előadására is.

Kiemelt kép: A 2022-es Ádámok és Évák Ünnepe fellépői (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)