Idén ötödik alkalommal rendezik meg Veszprém város két nagy fesztiválját, a Lélektől-lélekig A Színház Gyógyító Erejének Fesztiválját, valamint a Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivált. Mindkét programsorozat színvonalas előadásokkal, közösségépítő, az egész család számára feltöltődést biztosító kiegészítő programokkal várja a nézőket.

„Mindig figyeltük a közönségünket, a szeretetüket, a kíváncsiságukat, igényeiket, ragaszkodásukat, mely felhívta a figyelmünket arra is, hogy sokkal mélyebben is foglalkoznunk kell nézőinkkel, az ide látogatókkal, és olyan eseményekkel várni őket, mellyel minden helyzetben közösségben maradhatunk velük. Öt évvel ezelőtt ezekkel a gondolatokkal született meg két nagy fesztiválunk!” – mondta el Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója. 

„A város kulturális aktivitását szimbolizálja, hogy a Veszprémi Petőfi Színház immár öt éve bizonyítja, hogy megtalálta azokat a réseket, melyekre a veszprémi közönségnek szüksége van és gazdagít bennünket színvonalas, összművészeti jellegű fesztiváljaikkal” – mondta el a beharangozó sajtótájékoztatón Porga Gyula, a város polgármestere, akinek gondolatait Ovádi Péter, országgyűlési képviselő egészítette ki: „Köszönetet szeretnék mondani a vezetőségnek és a társulatnak, hogy ebben a nehéz helyzetben is tud jó irányt mutatni a társadalom számára, megtalálta a réseket a pandémiás időszakban is, és nem csak Veszprémben, de a térségben is erőt adtak a kultúrával, színházzal. Itt megvan az a kiváló, erős közösség, mely minden évben fesztiválokkal ajándékoz meg minket és mindig egy szinttel feljebb tudnak lépni.”

Pillanatkép a veszprémi Fesztiválok sajtótájékoztatójáról (Fotó: Veszprémi Petőfi Színház)

A Lélektől-lélekig A Színház Gyógyító Erejének Fesztiválját április 22. és 24. között rendezik meg. „Olyan programokat válogattunk össze, melyek arra világítanak rá, hogy mindenki cipel valamilyen keresztet, vannak szemmel látható és szemmel láthatatlan problémák is, de fontos, hogy együtt, közös erővel beszéljünk ezekről, igyekezzünk megoldást találni és segítsük embertársainkat az elfogadás útjára való lépésben” – árulta el a Fesztivál megálmodója, Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser, mentálhigiénés szakember. A fesztivál hagyományosan összművészeti alapokra épül, hiszen minden műfajban láthatóak majd előadások, kiegészítő programok, ráadásul idén a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház egy kiváló produkciója, a Csak lazán! is színesíti a repertoárt. Egyik különleges kiegészítő program lesz annak a kisfilmnek a debütálása is, amely egy Carpe Diem! táborosuk tollából írt novella alapján Oberfrank Pál rendez, Szilágyi Tibor főszereplésével. Egy ősbemutató is részét képezi a műsornak, Topolcsányi Laura kifejezetten a fesztiválra írta meg a 108-as szoba című történetet. Érkezik még Tóth Károly táncművész, aki a fesztivál oszlopos tagjává vált az évek során. Hagyományosan minden előadás témáját közös beszélgetés során dolgozzák majd fel szakemberek segítségével, a szereplők és a nézők közreműködésével.

Júniusban ismét az operetté lesz a főszerep, hiszen 17. és 19. között kerül megrendezésre az V. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál, mely a Hungarikummá is választott, lábat és szívet egyaránt megdobogtató operett műfaját hivatott bemutatni, megismertetni és annak hagyományát őrizni. A generációkon átívelő, közös családi kikapcsolódást, szórakozást és a műfaj teljeskörű élvezetét is biztosító fesztivál napjai során ismét színvonalas előadásokkal, beszélgetésekkel, valamint igazi gasztronómiai élményekkel várják az érdeklődőket. Idén is a Kossuth utca szívében található VIP pavilon előtt veszi kezdetét a programsorozat: a közönség és a közreműködők együtt vonulunk el a nagyszabású Nyitóceremoniára. Németországból egy igazi bonviván, Bajor Ferenc érkezik; a nagyszínpadon pedig olyan előadások ígérnek felhőtlen kikapcsolódást, feltöltődést, mint a Sissi, a magyar királyné operett vagy a Soproni Petőfi Színház egyik kiemelkedő előadása, a Bál a Savoyban.

Denk Viktória, a Sissi, a magyar királyné című operett főszerepében (Fotó: Monarchia Operett)

Az V. Lélektől-lélekig A Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja és V. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával és velük együttműködve kerül megrendezésre.

Kiemelt kép: Pillanatkép a veszprémi Fesztiválok sajtótájékoztatójáról (Fotó: Veszprémi Petőfi Színház)