Tizenhetedik alkalommal, Győr-Újvárosban, 2022. május 12. és 16. között kerül megrendezésre az Öt Templom Fesztivál, amely az európai kulturális sokszínűség értékeit, a kultúrák és vallások közötti másság elfogadását és megértését hirdeti. Európai szinten is egyedülálló módon Győr újvárosi részén, egy utcában, 700 méteren belül öt különböző felekezet temploma is megtalálható: zsinagóga, evangélikus, református, katolikus és görögkatolikus templom, ide várják hovatartozástól függetlenül az érdeklődőket.

A fesztiválprogramok között helyet kap színházi, irodalmi, képzőművészeti és különböző zenei előadás is. A fesztivált május 12-én Beck Zoli és Vecsei H. Miklós kártyajátéka nyitja, a Zsinagógában pedig Hámori Gabriella várja közönségét Gyarmati Fanni naplója című előadásával, Seres Tamás szerkesztésében és rendezésében. Május 13-án Csuja Imre és Czutor Zoltán sajátságos irodalmi és zenei egymásra találásának lehetünk szemtanúi, majd Parvathy Baul, Nyugat-Bengáliából származó énekesnő a görögkatolikus templom és csodálatos ikonosztáza festői környezetében ad koncertet.

Pénteken Mező Misi ezúttal zenésztársak nélkül, egy szál gitárral érkezik Isten házába – és azzal az útravalóval, ami belőle fakad. Május 14-én a Capella Theresiana kórus Pilinszky művészetekhez, és főleg a zenéhez való kapcsolatát kívánja reprezentálni, majd az etno-folk világzene egyik legrégibb hazai képviselője, a Makám együttes is színpadra lép. Nagy Katica és Prieger Zsolt, az Anima Sound System vezetője nyitja az előadások sorát május 15-én, akiket Sebestyén Márta és a Mizsei Quartet produkciója követ, de a fesztiválon lesz először hallható Kamarás Iván első saját albuma, a Félúton is. 

A Fesztivál utolsó napján, május 16-án a Simplicissimus Kamaraegyüttes vendége Kovács Bálint furulyaművész lesz, akivel barokk zeneszerzők műveit szólaltatják meg, Faludy György Pokolbeli víg napjaim című életrajzi regénye pedig Balsai Móni és Adorjáni Bálint színművészek végtelenül őszinte előadásában kel majd életre Szirtes Edina Mókus zenei kíséretével.

Kiemelt kép: Mező Misi, az Öt Templom Fesztivál egyik fellépője (Fotó: Öt Templom Fesztivál)