Október közepétől december végéig különleges előadásokkal és egyedi felállású zenei formációkkal várja a közönséget a Zsidó Művészeti Napok (ZsiMü) több budapesti helyszínen, köztük a MOM Kulturális Központban és a Frankel Zsinagógában. A programsorozatot 2016-ban rendezték meg először, amely idén – a világjárvány miatt több halasztás után – rendhagyó módon októbertől decemberig valósul meg.

A ZsiMü elsődleges feladata és célkitűzése, hogy életben tartsa és népszerűsítse a zsidó kultúrát, megmutassa sokszínűségét, amit a programok széles kínálata is hűen tükröz. Az első program október 17-én a Budapest Bár koncertje lesz a MOMKultban, ahol a 11 énekessel fellépő zenekar vendége Grecsó Krisztián író lesz. November 27-én egy Karády Katalin életéről szóló zenés előadással (Ópiumkeringő) tisztelegnek a művésznő emléke előtt. Karádyt Pataki Szilvia színésznő kelti életre, a darab rendezője és írója Lengyel Ferenc, az esten felcsendülő 13 dal a Modern Art Orchestra kíséretében lesz hallható. A rendezvényen fellép még Bíró Eszter és zenekara, Kováts Kriszta, Horgas Eszter és a Cotton Club Singers , illetve megrendezésre kerül  az Aranykor című hangverseny is a Zeneakadémián. Mácsai Pál színművész pedig a Befogad és kitaszít a világ című Villon-estet mutatja be Huzella Péterrel közösen. A programsorozatot december 27-én Náray Erika és művészbarátai, Peller Anna és Peller Károly Időutazás – dalok és sztorik az Oscar-díj történetéből című estje zárja.

A ZsiMü keretében egy kiállítás is látható lesz: a CITYarts Pieces for Peace (Hungarian Pieces) és az Igazgyöngy Alapítvány tárlatának megnyitóját november 29-én tartják a Mazel Tov Kultúrtérben, ahol gyerekrajzokat mutatnak be, amelyek témája a béke. Az eseményhez kapcsolódva a megnyitó napján emléktáblát helyeznek el a Mazel Tov Éttermet határoló támfalra, amely 1944. november 29-től 1945. január 18-ig a pesti gettó része volt. A tábla elhelyezésével emlékeztetik az utókort a XX. század tragédiájára, a pesti gettóba kényszerített zsidóság embertelen sorsára.

A programokról részletes információ a Zsidó Művészeti Napok oldalán található.

Kiemelt kép: Mácsai Pál a Befogad és kitaszít a világ című Villon-esten (Forrás: Zsidó Művészeti Napok)