Ismét a magyar költészet napján tartják a Versünnep Alapítvány nagyszabású gálaestjét, melynek ezúttal is a Nemzeti Színház ad otthont. A gála előtt április 9-én és április 10-én tartják az elődöntőket a Kálmán Imre Teátrumban, ahol szakmai zsűri alkot véleményt arról, kik jutnak be az április 11-i, 18 órakor kezdődő döntőbe. Az idei döntő zsűrijében Szűcs Nellivel a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészével, Rubold Ödön, Jászai Mari-díjas,  érdemes művésszel, Weinberger Attila zenésszel, Géczy Dávid filmrendezővel, Lőrincz P. Gabriella költőnővel és Kolti Helga színművésszel is találkozhatnak, aki egyúttal a bizottság elnöki tisztségét is betölti. Az est fényét határon túli magyar művészek emelik.

A 2005 óta megrendezésre kerülő esemény idén még nagyobb nyereményekkel várja a profi és amatőr előadókat. A versenyzők az idei évben négy kategóriában (vers- és prózamondás, énekelt vers, versmegzenésítés, képző- és/vagy filmművészeti alkotás, táncművészeti alkotás) két költő, Nemes Nagy Ágnes és Illyés Gyula műveiből választhatnak.

Az alapítvány elnöke, Kolti Helga színművész korábban elmondta, az utolsó koronavírus-hullám miatt ki kellett tolni a jelentkezési határidőt. Majd hozzátette, hogy a kialakult háborús helyzet miatt kevesebb határon túli magyar profi művész és amatőr előadó jelentkezett a programra, ami teljesen érthető, hiszen ezeknek az embereknek most másfajta segítségre van szükségük. Ehhez pedig a Versünnep Alapítvány is szeretne hozzájárulni azzal, hogy  a versenyt követő gála meghívott vendégművészei a határon túlról érkeznek: a szabadkai kArc csapata készül különleges műsorral, illetve a beregszászi Fornosi D. Júlia mond el egy fájdalmasan aktuális Illyés-verset. Talán az ő története a legsokkolóbb, ugyanis a háborús helyzet miatt itt ragadt Magyarországon. Amíg nem tud visszatérni, úgy érezte, szeretne hozzájárulni ő is a magyar vers ünnepéhez. Ezzel hitet és reményt ad azoknak, akik az otthonukat és az életüket féltik.

A döntőt idén is online streamelik a Versünnep oldalán, remélve, hogy így minél többen tudnak kapcsolódni határokon innen és túl a nyelv megtartó ereje által.

Kiemelt kép: A Versünnep 2022 plakátja (Fotó: Versünnep Alapítvány)