Szeptember 10. és 23. között, idén tizenhetedik alkalommal kerül megrendezésre a Spinoza Zsidó Fesztivál, amelyen a zsidó kultúra valamennyi műfajban bemutatkozik. A rendezvénysorozat keretén belül drámákkal, zenés játékokkal, filmekkel, operákkal, koncertekkel és beszélgetésekkel várják az érdeklődőket.

Szeptember 15-én a fesztiválon mutatkozik be először a Kanadába emigrált Kossuth-díjas íróról, Kertész Ákosról készült portréfilm, szeptember 22-én pedig A magyar zsidóság története című filmsorozat 12. részét vetítik, ami a hatvanas-hetvenes éveket öleli fel. Mindkét alkotás Dénes Gábor író, rendező, operatőr nevéhez fűződik.

Száz évvel ezelőtt a fővárosban a zsidók több száz kávéházat működtettek, ami a kultúrájuk egyik melegágya volt. A Budapest Nagykávéház (szeptember 11.) című zenés-humoros előadás többek között Karinthy Frigyes, Heltai Jenő, Gábor Andor, Szirmai Albert irodalmi és zenei anyagára épül. Rejtő-kabaré is a repertoár részét képezi: szeptember 14-én a Balfácánok című darabot mutatják be, valamint először láthatja a közönség a Szenes Hannáról készült zenés játékot (szeptember 17.) is. Igazi kuriózum a Spinoza színház dráma-sorozata, amely azon neves magyar zsidók életét, munkásságát mutatja be, akik a nagyvilágban nagyot alkottak. Ennek keretén belül A Pulitzer-ügy (szeptember 12. – szereplők: Fodor Tamás, Makranczi Zalán, Szinetár Dóra) és a Herzl (szeptember 18. – szereplők: Gyabronka József, Makranczi Zalán, Hajdú László) című darabokra válthatnak jegyet az érdeklődők.

Herczenik Anna a Frida című előadásban (fotó: Puskel Zsolt, Spinoza Ház)

A zene rajongóit is sokszínű programmal várják. Péntekenként vacsorával egybekötött műsorok gondoskodnak a szórakoztatásról: lesz humoros (Klein Judit és Dávid Klezmer – szeptember 13.) és zsidó újévi klezmer koncert (SabbathSong – szeptember 20.) is.  A fesztiválon fellép továbbá Fellegi Balázs egy Leonard Cohen-esttel (Cohen 2.0 – szeptember 19.). A Spinoza komoly opera-repertoárral rendelkezik, amelyből az idei fesztiválon a magyar-zsidó származású Frida Kahlo életéről szóló zenés játék kerül színpadra Herczenik Anna és Hábetler András előadásában (Frida – szeptember 21.)

A színházi előadások és zenés estek mellett beszélgetésekkel is készülnek: Balázs Gábor eszmetörténész a mesterséges intelligencia és a zsidó hagyomány viszonyát boncolgatja (Releváns-e még a zsidó hagyomány…? – szeptember 10.), Gábor György és Beer Miklós pedig azt fejtegetik, mit adott a zsidóság a kereszténységnek és Európának (szeptember 23.). A szervezők minden évben törekszenek rá, hogy legyen legalább egy olyan műsor, amely ingyenesen látogatható: idén Az ifjú Karl Marx című film megtekintéséhez nem kell jegyet váltani, de regisztráció szükséges (szeptember 16.). A Spinoza Színház mindemellett az ifjúságot is szeretné megszólítani: a Lámpás-esteken a teátrum alatti romkocsmában a zsidó fesztivál három estjén át zsidó elemekkel dúsított-tarkított jazz-, blues- és rock-koncertek lesznek, ahová a belépés szintén díjtalan.

A részletes programok a színház honlapján olvashatók.

Kiemelt kép: Fodor Tamás, Szinetár Dóra és Makranczi Zalán A Pulitzer-ügy című előadásban (fotó: Spinoza Ház)