Május 23. és 29. között kerül megrendezésre második alkalommal New Yorkban a Hungary L!ve magyar kortárs művészeti fesztivál. A fesztivált szervező Hungary L!ve Művészeti Alapítvány célja egy olyan művészeti platform létrehozása, amely párbeszédet teremt a magyar és külföldi kulturális élet képviselői között azáltal, hogy Magyarországon belül és nemzetközi szinten kulturális fesztiválokat, szakmai találkozókat és workshopokat hoz létre.

A rendezvény programjában kortárs magyar színházi produkciók is szerepelnek, többek között Kelemen Kristóf rendezése, a Megfigyelők, a Dollár Papa Gyermekei társulat Kelet, valamint a Duda Éva Társulat Mirror című előadásai. Az érdeklődők láthatják Závada Pál Egy piaci nap című regényének színpadi adaptációját felolvasó színházi formában, valamint levetítik a Toxikoma című filmet, melyet közönségtalálkozó követ a film főszereplőjével, Molnár Áronnal és producerével, Illés Gabriellával. A színházi előadásokat szakmai beszélgetés és workshop követi.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Média Intézete válogatást mutat be jelenlegi és volt hallgatóinak munkáiból: kisfilmjeik vetítésével, kapszulakiállítással, animációs rövidfilmjeikből készült válogatással, a tervezőgrafika szak illusztrációinak kiállításával is készülnek. Ezek az alkotások elvont vagy konkrét módon, színekben, látomásokban, mind tükröznek valamit abból a tapasztalatból, hogy milyen az élet Kelet-Közép Európában. A fesztivál ideje alatt a Magyar Plakát Társaság orosz-ukrán háborús konfliktusra reagáló MA Plakát projektje is megtekinthető. A rendezvényt különböző zenei programok, többek között a DJ Bootsie Trio & VJ Kemuri, valamint az Artisans Minimal koncertjei is színesítik.

Kiemelt kép: A Kelet című előadás szereplői (Fotó: Dollár Papa Gyermekei / Trafó House)