Idén sem marad el a BTF, vagyis a Budapesti Tavaszi Fesztivál, ám most rendhagyó módon, az online térben kerül megrendezésre az esemény, április 9-18. között. A szervezők ezzel a kulturális élménysorozattal segítenek a hónapok óta korlátozások között élők számára elviselni a bezártságot, egyben folytatják a felbecsülhetetlen értékű fővárosi fesztivál hagyományát.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál 1981 óta az ország egyik legnagyobb és legnívósabb kulturális fesztiválja: az összművészeti eseménysorozat immár 40 éve állít színpadra meghatározó hazai és külföldi előadókat, egyedülálló kulturális színfoltot teremtve a fővárosban. A pandémia miatt a fesztivál 2020-ban elmaradt, és már most is sokan temették, Budapest azonban idén újraéleszti a hagyományt. A négy évtizedes múlttal bíró sorozat a város számára kiemelten fontos jelentést hordoz, hiszen karnyújtásnyira hozza a kultúrát a városban élőkhöz és az idelátogatókhoz. „Budapest ezekben a nehéz időkben is fontosnak tartja, hogy megőrizze azokat az értékeket, amelyekre büszke lehet, és amelyek összekötik az itt élőket. A Budapesti Tavaszi Fesztivál pedig egy ilyen érték, amire a Főváros vigyáz és vigyázni is fog, bármilyen ellenszélben kell is kiállnia emellett – mondta el Gy. Németh Erzsébet, a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes.

A BTF mindig is világszínvonalú eseménysorozatot jelentett idehaza, amelyet a magyar tehetség és a külföldi sztárok jelenléte keretezett. A közönség számára pedig 40 éve nyújt igazi fogódzót a tavaszi időszakra, találkozási, művelődési és szórakozási teret kínál családoknak és barátoknak. Múltjával, az általa megszólítottakkal történelmileg elvitathatatlanul Budapest részévé vált. „A mi célunk, hogy fesztiváljainkkal közelebb menjünk az emberekhez, és olyan élményt adjunk nekik, amitől erőre kapnak a hosszú bezártság után. Idén ezt a korlátozások idején úgy tudjuk megtenni, hogy az egész fesztivált streameljük, és bárki ingyen megnézheti az otthonában, ahová sajnos már túl régóta be vagyunk zárva – nyilatkozta Faix Csaba, a fesztivált szervező Budapest Brand vezérigazgatója.

BTF 2021 plakát (forrás: BTF)

Az online megvalósulás miatt 2021-ben a vizuális tartalmak kerülnek előtérbe. A szervezők mindennap egy highlight eseménnyel készülnek, ami méltó módon merít a fesztivál 40 éves tradíciójából. Ezeket mai, aktuális kísérőrendezvények egészítik ki, összekapcsolva a múlt hagyományát a jelen irányaival. Az idei fesztivál így egyfajta virtuális, retrospektív tárlata lesz az elmúlt évtizedeknek, miközben friss eseményekkel és élményekkel látja el a képernyők előtt ülőket. Minden előadás ingyenesen követhető lesz az online felületen. A pontos programokat később, az eseménysorozat indulása előtt jelentik be a szervezők.

Kiemelt kép: Faix Csaba, a BTF-et szervező Budapest Brand vezérigazgatója (fotó: papageno.hu)