Augusztus 8-án az Oroszlános udvar ad ismét otthont a Budavári Palotakoncertnek. Az idei, Találkozások alcímet kapó gálakoncert Huszka Jenő és Lehár Ferenc életműve előtt tiszteleg, a Budapesti Operettszínház művészei mellett bemutatkozik a virtuozitásával külhonban már hatalmas sikert arató Jávorkai Brothers is.

A Budavári Palotakoncert immár nyolcadik alkalommal várja az operett műfaját kedvelő közönséget. Az idei program a Találkozások címet kapta, hiszen mi másról szólna az operett műfaja, mint végzetes, sorsszerű szerelmekről, találkozásokról, emberi viszonyokról és a konfliktusok feloldásáról ellenállhatatlan melódiák kíséretében. A gálaműsor két zeneszerző-géniusz előtt tiszteleg: a 150 éve született Lehár Ferenc és a 60 éve elhunyt Huszka Jenő előtt. A gálaműsor gerincét a két korszakos jelentőségű komponista jól ismert és néhány újra felfedezésre váró dala alkotja, természetesen idén is a Budapesti Operettszínház sztárszólistái előadásában: fellép Fischl Mónika, Bordás Barbara, Lukács Anita, Lévai Enikő, Kiss Diána, Kalocsai Zsuzsa, Szendy Szilvi, Bojtos Luca, Oszvald Marika, Dolhai Attila, Homonnay Zsolt, Vadász Zsolt, Ninh Duc Hoang Long, Dénes Viktor, Laki Péter, valamint két kolozsvári vendégművész, Hary Judit és Fülöp Márton. Az Operettszínház hatalmas, 80 tagú zenekarát a dalszínház zenei vezetője, Pfeiffer Gyula vezeti, rendezője pedig Bori Tamás lesz. Fellép az Operett énekkara és 16 fős balettkara is.

Szendy Szilvi, Dancs Annamari és az Operett Balettkara a Budavári Palotakoncerten (fotó: Budavári Palotakoncert)

A gálaműsor keretében bemutatkozik a Budavári Palotakoncert közönsége előtt a lehengerlően virtuóz technikájú Jávorkai Brothers is, a formáció számos díjat nyert már határainkon túl, sőt… Ázsiában valóságos szupersztárnak számítanak. A Bécsi Zeneakadémián szerezték diplomáikat hegedű és cselló szakon. Ők voltak az első külföldi előadók, akik Ausztriában elnyerték az Év Ifjú Muzsikusai címet. A Gramola gondozásában kiadott albumuk a megjelenés idején a hónap CD-je díjat is elnyerték Ausztriában.

A produkciót idén is magas színvonalú színpad-, hang-, fény-, és pirotechnika, valamint egyéb meglepetések teszik még felejthetetlenebbé. A szervezők felhívják a nézők figyelmét, hogy idén a közönség az Oroszlános udvarban zajló felújítások miatt megfordított lelátón foglal majd helyet, a színpad átkerül közvetlenül a bejárat mellé, háttérben a Budai Vár csodálatosan megvilágított kupolájával, megtartva így a helyszínen és az augusztus 19-i és 20-i televíziós közvetítés során is az exkluzív élményt. Rossz idő esetén a gálát augusztus 9-én, vasárnap tartják meg.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Budavári Palotakoncert közönségéről (fotó: Budavári Palotakoncert)