Májusban indult idén a Mindspace és az ötlegazda chilei Plagio csapatának közös projekte, 100 szóban Budapest történetíró pályázat, melyre még két hétig, július 15-ig várják a száz szóban elmesélt személyes, a fővároshoz kapcsolódó sztorikat. A beérkező pályaműveket egy négytagú zsűri bírálja el, az ítészek között találjuk Székely Kriszta színházi rendezőt, Busa Pista előadóművészt, Jakab Juli színésznőt, és Nagy Dániel Viktor színészt.

A szervezők a 100 legjobb történetet idén ősszel is megjelentetik, újfent a POKET-tel együttműködve zsebkönyv formájában. A legjobb tizenkét pályaműhöz emellett magyar grafikusok illusztrációt is készítenek, melyekből a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában kiállítást is rendeznek. A grafikákon olyan alkotók dolgoznak majd mint Agócs Írisz, aki legutóbb Carl-Johan Franzén Ehrlin pszichológus világhírű, altatást segítő mesekönyvét illusztrálta. Az idei évben többek között először illusztrál majd Pajer Lilla, akinek nemrég jelent meg első mesekönyve Spicc és pipa címen, illetve Zsuffa Zsanna is, akinek hatalmas madarát a Bertalan Lajos utcai tűzfalon láthatják a Színes Város jóvoltából az arra járók. A 100 szóban Budapest további illusztrátorai Holbis Emőke, Schall Eszter, Treszner Barbara, Dániel András, M. Nagy Szilvia, Pernyész Dóra, Moroncsik Ádám, Zengővári Judit és Paulovkin Boglárka lesznek.

A zsűri október 4-én este adja át a legjobb három történet írójának járó díjakat és a pénzjutalmakat. A 100 szóban Budapest pályázat határideje július 15., az írásokat a 100szobanbudapest.hu oldalon keresztül küldhetik be.

Kiemelt kép: 100 szóban Budapest