Bejelentették a 2022-es Zsigmond Vilmos Filmfesztivál teljes programját. A ZSIFF életműdíj győztese idén Grunwalsky Ferenc rendező-operatőr-forgatókönyvíró lett.

Grunwalsky Ferencről értelmiségi művészként nyilatkoznak, de nem csak a filmkészítés terén igaz ez rá, hanem a képalkotásról vallott elvei, valamint a szakmai felelősségvállalása miatt is. A filmfesztiválon idén neki ítélték az Életműdíjat, melyet május 28-án az ünnepélyes díjkiosztó gálán adnak át.

Nem tudnám megmondani, melyik a fő területem: a rendezés, operatőrség, forgatókönyvírás, fotózás vagy épp a televíziós műfajkísérletek. Számomra ugyanolyan fontos a Danaidák című fotókönyvem, mint a játékfilmjeim. Sem stílusban, sem témában nem egyformák a dolgaim. Két film között annyi minden történik a világban, körülöttem és velem, annyi minden változik a technikához való viszonyomban, hogy nem tudom megismételni az előző hangulatot, ugyanazt a stílust” – nyilatkozta az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó.

A gála programja idén is számos újdonságot tartogat majd, hiszen a versenyprogram mellett vetítéseket is szerveznek, valamint  Oscar-díjas filmekből is lesz egy válogatás, így például levetítik majd a Kabaré című alkotást. A bűnfilmek képi atmoszféráját hivatott bemutatni, a Bűn optikája című sorozat, ami a legjobb magyar krimiket játssza újra. Megtekinthető lesz a Dögkeselyű, ami a műfaj egyik legismertebb alkotása, valamint a Nyomozó és az Isteni műszak című film is. Magyar Panoráma címmel az elmúlt két év hazai filmes műveiből álló válogatást is láthatják majd az érdeklődők, így például a Kilakoltatás, A legjobb dolgokon bőgni kell, és a Külön falka című műveket.

A program különlegessége, hogy zárt terek helyett idén szabadtéren is élvezhetik a nézők a filmes élményt, hiszen a csillagos ég alatt lesz megtekinthető Pálfi György Final cut – Hölgyeim és Uraim című montázsfilmje, valamint a szervezők egy filmtörténeti időutazásra is elkalauzolják a nézőket Vágvölgyi B. András Greed című kötetének bemutatójához kapcsolódva: vetítésre kerül a mű ihletadója, a Gyilkos arany című film, amit rövidített változatban tekinthet megy a nagyérdemű.

Kiemelt kép: Grunwalsky Ferenc (középen), Jancsó Miklós rendező és Pintér Georg operatőr az Anyád! A szúnyogok forgatásán, 1999-ben (Fotó: Kovács Tamás / MTI)